Magyar érintettség is előkerült a kiszivárogtatott Pentagon-iratokban – írtuk meg pénteken a Politico cikke alapján. Magyarországról a lap úgy ír, mint „az az állam, amelyik rendszeresen zavarba hozza saját szövetségeseit”.

A dokumentumok alapján emlékeztetnek egy március 2-i „szigorúan titkos” CIA-jelentésre, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat „pártja három legnagyobb ellenfelének egyikének” bélyegezte.

Miközben Magyarország ellenségnek tekinti Amerikát, a szövetségeseink titokban fegyverszállításra használhatják a légterünket – írta a Politico. Péntek este a Napi.hu megkeresésére azonban ezt a honvédelmi tárca cáfolta.

A Politico értesülései tévesek. Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket

– válaszolta a Honvédelmi Minisztérium, hozzátéve, hogy Magyarország álláspontja nem változott, „a kormány továbbra is a béke pártján áll”.

A tárca közölte azt is, hogy Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és 

nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé.

„A háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget” – tette hozzá a minisztérium.

Orbán Viktor: Az amerikai szankciók nem Magyarország ellen szólnak

Jó a viszony Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között, az orosz-ukrán háború miatt kilalakult nézetkülönbségeket a két ország kapcsolatának ki kell bírnia – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken. A miniszterelnök szerint a napokban meghozott szankciók nem hazánk ellen szólnak, Amerika döntését pedig tiszteletben tartja a kormány.

Időközben egyébként elfogták az amerikai szivárogtatási botrány főszereplőjét is, erről bővebben itt olvashat.