Az utóbbi években gyakorlatilag városi sporttá vált váratlanul megjelent miniszobrokat keresgélni a felkelő nap megcsillanó fényében. Ha utalnak egy versre, egy retro rajzfilmre, egy aktuális politikai beszédtémára, annál jobban terjednek. A miniszobrok teljesen összekapcsolódtak Kolodko Mihály nevével – írja az énbudapestem.

Most azonban Plank Antal képzőművész munkája az 4+1, reklámnak is beillő szobrocska, amik az Allee környezetében jelentek meg a közelmúltban. Idei év márciusában a Teve utcába került ki egy ugyancsak megrendelésre készített, napszemüveges teveszobor.

2022 decemberében tizenegy miniszobornak örvendezhettünk az akkor frissen átadott Blaha Lujza tér növénykazettáinak ülőfelületén, a lapos szobrocskák az egykori Népszínház híres színészeire és szerepeikre utalnak: Blaha Lujza mellett többek között kánkán-táncosnők Offenbach operettjéből, Fedák Sári és Szirmai Imre, mint Napóleon láthatóak.

A kőbányai Újhegyi sétány szobrai is meglepetést jelentenek azoknak, akik ritkán járnak arra. Van itt kukorica, szőlőlevél, boroshordó, rózsa, paradicsom, locsolókanna, puttony és nyuszi is. A sokak által ismert és megosztó funkcionális alkotások pedig a teret óvják például a Széll Kálmán tér gördeszkásaitól.