A dohányzás mellett mára elterjedtek a különböző elektromos cigaretták is, így számos választási lehetőségük van a füstölni vágyóknak, de egyre több ország szab ki szigorú korlátozásokat a cigarettázókra.

Az Eurostat által összeállított adatsor szerint az Európai Unió lakosságának 19,7 százaléka dohányzik naponta, 2019-ben pedig 5,9 százalékuk napi 20 vagy annál több szál cigarettát szívott el, 12,6 százalékuk 20 darabnál kevesebbet – számolt be az Euronews.

Az EU-ban a legtöbbet dohányzó ország Bulgária, ahol a lakosság 28,2 százaléka gyújt rá naponta. Nem sokkal utánuk Törökország következik, 27,3 százalékkal, majd Görögország éppen lemaradva tőle 27,2 százalékkal.

Magyarország is előkelő helyen van a listán: a negyedik legtöbbet dohányzó ország lett az EU-ban, mivel a lakosság 25,8 százaléka minden nap dohányzik, legtöbbjük pedig legalább tíz éve függő.

A legkevesebben Svédországban dohányoznak (9,3 százalék), ami érthető, hiszen hosszú évek óta küzdenek a dohányzás ellen: 2005 elején minden bárban és étteremben betiltották a füstölést, 2019-ben pedig a szabadtéri ülőhelyekre és a közterületekre is kiterjesztették a tilalmat.

Svédországhoz hasonló eredményeket hozott IzlandFinnországNorvégia és Luxemburg is, ahol a helyiek 13,5 százaléka dohányos.

Az adatok szerint a férfiak inkább dohányoznak, mint a nők, sőt a 15 éves és az annál idősebb férfiak 22,3 százaléka naponta cigarettázik, míg ugyanez az arány a nők esetében csak 14,8 százalék.

Elektromos cigaretták

 Az elektronikus cigarettákat gyakran úgy reklámozzák, hogy biztonságosabbak, mint a hagyományosan égő társaik, azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az e-folyadékok mérgező vegyi anyagokat tartalmazhatnak, így egyelőre nem lehet megállapítani, hogy melyik termék a jobb választás.

Az Eurostat legfrissebb adatai kimutatták, hogy az EU tagállamai közül FranciaországbanLengyelországban és Hollandiában a legkelendőbbek az elektromos cigaretták: a francia lakosság 6,6 százaléka használ vape-t, a legalacsonyabb arányt pedig Törökországban (0,9 százalék) és Spanyolországban (1 százalék) jelentették.