A környezetvédelmi termékdíjakból a költségvetés összesen 60 milliárd forint bevétellel számol − vagyis ez a tétel akár ki is nőtt a "kisadó" kategóriából. A termékdíjszabályok idén jelentősen átalakultak − hívja fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az érintettek figyelmét. A mostani szabályozás szerint termékdíjat kell fizetni a gumiabroncsok, a csomagolóeszközök, az egyéb kőolajtermékek, az akkumulátorok,a reklámhordozó papír, illetve az elektronikai berendezés után.

Az általános szabályok szerint termékdíj fizetésére a termék első belföldi forgalomba hozója vagy az első saját célú felhasználója kötelezhető, illetve bérgyártás esetén a gyártó. Mind a bevallás, mind a befizetés átvállalható, ha ezt a számlán jelzik vagy szerződésben rögzítik a felek. A bejelentéseket 2012. január 15-ig kellett megtenniük a vámhatóságnál az egyéni hulladékkezelést végző cégeknek, minden más érintettnek a bevallási határideje április 20. Azon kötelezetteknek is újra be kell jelentkezniük, akik ezt a korábbi években megtették, amennyiben nem változott a tevékenységi körük. Amennyiben a kötelezettségben bármilyen további változás áll be, úgy azt 15 napon belül szintén jelezni kell a NAV-nak.

A termékdíjat bizonyos esetekben vissza lehet igényelni, ilyen az, ha a terméket külföldre szállítják vagy értékesítik, vagy annak felhasználása NATO-célokra történik, vagy olyan termék gyártásához használták fel alapanyagként, amely esetben a végtermék is termékdíjköteles, illetve az egyéb csomagolószer esetében akkor, ha azt nem csomagolásra használták fel − ilyen lehet például a melegházi fólia.

Egy fokkal kisebb adó, de még így is tízmilliárd forintos terhet jelent az élelmiszer-felügyeleti díj az élelmiszer-ipari cégek számára. Egy teljesen új "adóról" van szó, a parlament a múlt év végén fogadta el bevezetését. Az élelmiszerlánc szereplőinek az előző évi nettó árbevételük 0,1 százalékát kell befizetniük a felügyeleti költségek finanszírozására. Az éves díjat két részletben, egyenlő összegben kell megfizetni július 31-ig, illetve január 31-ig. A szabályozás problémája, hogy többszörös adóztatásra is lehetőség van, amennyiben egy élelmiszer-alapanyagot előállító cég termékét további feldolgozásra veszik át − ez esetben a lánc minden tagja fizet felügyeleti díjat ugyanazon termék után.

Március végéig kell az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (OKF) jelezniük az érintett cégeknek, ha katasztrófavédelmi hozzájárulást kell fizetniük, a tényleges befizetésekre júliusban kerülhet sor. Ezen bevételből az OKF 1,5−2 milliárd forintnyi bevételhez juthat, ami nagyságát tekintve valóban kisadónak mondható.

A katasztrófavédelmi hozzájárulást azon cégeknek kell fizetniük, amelyek veszélyes anyagot gyártanak, szállítanak, illetve raktároznak. Az OKF elsődleges felmérései szerint mintegy 700 vállalat tartozhat a meghatározott "üzemeltetői" körbe, a veszélyes árut használók száma pedig 2600-ra tehető. A fizetésre kötelezettek száma ennél lényegesen nagyobb is lehet, az "egyéb gazdálkodó" címke alá ugyanis sokan tartozhatnak. A magánszemélyeket, őstermelőket és az évi 50 millió forintnál kisebb árbevételű társaságokat ugyanakkor ez a hozzájárulás nem érinti.

A hozzájárulás alapesetben a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett − a jövedéki és az energiaadó összegével csökkentett − éves nettó árbevétel 0,1 százaléka.