Elindult az ingatlan.com havi rendszerességgel megjelenő lakásárindexe, amely szinte naprakész információkat ad az ingatlanárak alakulásáról – jelentette be Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kiemelte: három éve indult el a KSH és az  ingatlan.com közös lakbérindexe, ezután született meg a gondolat, hogy elindítják a lakásárindexet is. 

Az új index hosszú és rövid távon mutatja be a lakáspiaci trendeket, ezen belül a lakóingatlanok árának változását országos és regionális szinten is. A legfrissebb lakásárindex szerint az idei harmadik negyedévben 0,8 százalékkal mérséklődtek az országos átlagárak az előző negyedévhez képest.

A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok sokakat távol tartottak az ingatlanvásárlástól. A több negyedéven keresztül megfigyelt keresletcsökkenés és kínálat bővülés mostanra árcsökkenéssel párosult

– tette hozzá Balogh László.

Balogh László elmondta, hogy

  • 2015 óta több mint 4,5 millió lakáshirdetés adatait kezelték,
  • havonta több mint 3,5 millió felhasználójuk van,
  • egyidejűleg több mint 200 ezer aktív eladó és kiadó ingatlanhirdetést kezelnek
  • évente több mint 100 ezer magánszemély,
  • naponta közel 9 ezer ingatlanközvetítő hirdet az oldalon.

Kiemelte: az index a portál rendelkezésére álló kínálati és tranzakciós adatai alapján készült. Az árindex historikusan és pontosan illeszkedik a NAV illetékadatbázisának adatai alapján számolt MNB, KSH és MBH lakásárindexekre, azonban a fenti indexek végleges adatainál 6-9 hónappal hamarabb mutatja a lakásárak változásának irányát és mértékét. 

A cégcsoporthoz tartozó money.hu adatai szerint az állami lakástámogatási rendszer átalakításáról, egyben a nagyvárosi csok év végi megszüntetéséről szóló bejelentés óta a csok és Babaváró iránt érdeklődők száma 40 százalékkal nőtt. Ez pedig többletkeresletet generálhat a hitel- és a lakáspiacon egyaránt. Emellett a héten elindult kamatplafonos kölcsönök is élénkülést eredményezhetnek mindkét piacon.

Kép: ingatlan.com

Hosszú, másfél évig tartó folyamat eredményeként jutottak el a fejlesztés megvalósulásáig, a lakásárindex egy fontos gazdasági mutató, hiszen a lakásárak alakulása jó indikátora a gazdasági teljesítménynek is - mondta Keleti József, az ingatlan.com Zrt. vezérigazgatója.

Az adott időszak statisztikái viszont sokkal hamarabb elérhetőek, mert ezek a tulajdonosok és ingatlanközvetítők lekerült hirdetéseinek adatain, nem pedig a NAV illetékadatbázisán alapulnak. Az illetékadatok teljes körű begyűjtéséhez és statisztikai feldolgozásához több hónapra van szükség.

Az új lakásárindex itt érhető el>>>>

A money.hu vezetője szerint a lakásárak változásának alakulása a hitelpiac szempontjából is kulcskérdés. Példaként említette, hogy a 2010-es évek második felére jellemző alacsony kamatok nagyban hozzájárultak a lakáspiaci forgalom bővüléséhez.

A jelenlegi trendekről szólva Korponai Levente azt mondta: a nagyvárosi csok év végi búcsúja miatt megnőtt az érdeklődés a támogatott konstrukciók iránt, így a Babaváró iránti kereslet is erősödött.

A szakember azt is elmondta, hogy a hétfőtől életbe lépett, a bankok által önkéntesen vállalt 8,5 százalékos kamatplafon pedig a piaci lakáshitelek iránti keresletnek adhat lendületet, ami élénkítheti a lakáspiaci forgalmat a következő hónapokban.

Ellaposodott az lakásárak emelkedése 

Egy olyan időszakon vagyunk túl, amikor az elmúlt tíz évben masszív 200-300 százalékos növekedést történt a lakáspiacon, mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság vezetője. Ugyanakkor mára ellaposodott az áremelkedés.

Évente 150-160 ezer tranzakcióval tudna jól működni az ingatlanpiac, az idei évben országosan 110 ezer adás-vételre számítanak.

A tranzakciószámok egy év alatt 30 százalékkal csökkentek. A lakáshiteleknél pedig 83 százalékos visszaesést tapasztalnak. A hitel nélküli tranzakció számok is 12 százalékkal estek vissza - sorolta a MNB-s szakember.

A 2023-as éves infláció 18 százalék körüli lesz, 2024-ben 4-6 százalékra, 2025-ben 2,5 - 3,5 százalékos inflációt vetít előre a jegybank.

A csok változások miatt, hogy csak a 30 év alatti anyák tudnak majd csok hitelt felvenni, 60 százalékos visszaesésre számítanak.

A szakember kiemelte, nyár végén érhette el a mélypontot a lakossági hitelpiac, a bankok az idei év második felében csekély élénkülésben bíznak, 2024-ben pedig 7-8 százalékos hitelpiaci növekedést  remélnek.