Miljeniæ nem válaszolt az Index kérdésére, hogy Horvátország miért pont most lépett az ügyben. Kitért az elől a kérdésünk elől is, hogy miért nem foglalkoztak Hernádi Zsolt szerepével Ivo Sanader 2012-es pere során: szerinte ez eljárási kérdés, amit nem kívánt kommentálni - tudósít az Index.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón üzleti vitának nevezte az ügyet. Mint mondta, a két ország 800 éves közös történelmében rövid a konfliktusok listája, és ez a kérdés sem fogja befolyásolni a kiváló kapcsolatokat. Navracsics békülékeny hangvétele elmozdulást jelent a szerdai, Zágrábot lényegében politikai és igazságügyi nyomásgyakorlással vádoló kormányközleményhez képest.

Az önjáró főügyész a hibás?

Az Index a helyszínen úgy értesült, hogy a kezdeti konfliktushelyzet után a két ország hivatalos kapcsolata konszolidálódni látszik, és a horvát miniszterelnök üzent is a kollégájával, hogy nem kíván államközi konfliktust kirobbantani az ügy miatt.

Úgy tudjuk, a horvát fél arra is utalt, hogy a kormánynak nincs befolyása a főügyészre: ő a saját feje után megy, csak a büntetőeljárás szempontjai vezérlik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!