Miután a járvány utáni fellendülésbe vetett hit rekordmagasságokba hajtotta a részvényárfolyamokat az európai tőzsdéken, jó első negyedéves eredményeket már nem tudták pozitívan fogadni a befektetők. Az elemzői várakozásokat is meghaladó profitról beszámoló cégek jelentéseit meglehetősen lanyha lelkesedéssel fogadták, s ez arra utalhat, hogy a jó hírek nagy része már beépült a részvényárfolyamokban. Sokan jártak úgy, mint a BASF, vagy a Royal Philips, amelyek részvényei annak ellenére kezdtek el esni, hogy a vártnál jobb eredményeket közöltek és megemelték saját nyereségükre vonatkozó várakozásaikat is - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Miközben a cégek többsége a túllőtte a piac által vártat az egy részvényre jutó nyereséget, az erre adott árfolyam-reakciók eléggé csalódást keltőek voltak. Akár jó lett egy jelentés, akár rossz, a befektetők büntették a részvényt - írta Mislav Matejka, a JPMorgan Chase stratégája, aki felhívta a figyelmet, hogy az eddig megjelent beszámolók háromnegyede profitszinten pozitív meglepetést mutatott.

Sosem volt még ilyen jó negyedév

A jelentési szezon felénél járva a Morgan Stanley elemzői azt várják, hogy 2007-ig visszamenően a legnagyobb lehet a kontinens cégeinek összesített eredménye. Eközben a 600 legnagyobb európai tőzsdei cég részvényeit követő Stoxx Europe 600-as index április közepén elakadt az emelkedésben. A nagy befektetési bankok, a JPMorgan, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Barclay's startégáia ugyanarról a hangulatról számolnak be, nagy nyereségnövekedés és alig érezhető reakció. A Morgan Stanley-nél ezt úgy írták le, hogy az utazás utáni megérkezés hangulata lengi be a piacot. Ez azt jelenti, hogy az árfolyamok már megelőlegezték a jó számokat, s most hogy azok meg is jelentek, a részvények már nem tudnak arra érdemben reagálni.

Kép: investing.com

A ciklikus gazdasági ágazatok képviselői eddig jobban szerepeltek, mint defenzív társaik. A bankok és az alapvető nyersanyagok bányászatával és feldolgozásával foglalkozó cégek hozták eddig a legnagyobb pozitív meglepetéseket, miközben az ingatlancégek és a szépség- és egészségápolási termékeket gyártó vállalatok lemaradók voltak a Bank of America összesítése szerint.

Az európai részvények ugyanakkor az első negyedévben túlteljesítették a többi nagy piacot, úgy, hogy egy csomó országnak még a lezárásokkal kellett küszködnie. A befektetők viszont nagyon hittek a régió feltámadásában. Azóta azonban az oltási programok lassúsága, az ázsiai Covid.19 esetek emelkedő száma, illetve a növekvő inflációs félelmek visszavetették az optimizmust - áll az összefoglalóban.

Ebben a környezetben mindeddig csak az igazán kimagasló pozitív eredménymeglepetések tudtak ennek megfelelő piaci reakciókat kiváltani. Az luxuscikkeket gyártó LVMH részvényeinek és a Nokiának például sikerült ez a mutatvány.

Végül mindig a profit számít

A gazdasági fellendüléssel kapcsolatos optimizmus a fő hajtóerő jelenleg a piacokon, jó vállalati eredményekkel számol mindenki a laza jegybanki politika közepette, s az infláció megugrását csak átmenetinek gondolják. A második negyedévben valószínűleg ennek a háttérnek a hatására a gyorsulás csúcsát elérhetjük, azonban a környezet változatlanul kedvező lesz, csak az emelkedés lassulhat le majd valamelyest - vélte Kasper Elmgreen, az Amundi SA részvényrészlegének vezetője.

Akár van egyből pozitív reakció a vártnál jobb profitra, akár nincs, végső soron az erős eredmények támogatják a részvényárfolyamokat - írják a Barclays szakértői. Ráadásul a cégek vezetői az elemzői konferenciákon folyamatosan szítják az optimista hangulatot a stratégák elmondása szerint. Eközben az elemzők is rekordütemben módosítják felfelé a cégek eredményeire adott várakozásaikat a Citigroup szerint.

Ha egy lépést hátralépünk és eltekintünk a napi árfolyamreakcióktól, akkor kiváló híreket látunk. A Nestlé SA 10 év óta a legnagyobb növekedését érte el a negyedévben, a félvezetőgyártó ágazat legnagyobb játékosa, a holland ASML árbevételi előrejelzése rekordot vár, s az LVMH éppen hatalmas részvény-visszavásárlási programra készül. Ha a régió három legnagyobb cégénél tapasztalható fejlemények nem adnak alapot az optimizmusra, akkor semmi sem képes erre - mondta Cark Dooley, a Cowen Inc.nevű befektetési bank régióért felelős vezetője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!