A befektetőket a gazdasági fellendülés ütemének a lassulására, valamint az inflációs nyomás erősödésére utaló jelek bátortalanították el.

A leginkább kiábrándító hatású a kínai kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulása volt. Augusztusban 2,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, szemben az elemzők által jósolt 7,0 százalékkal. Júliusban a bővülés mértéke még 8,5 százalékos volt. Az augusztusi adat az elmúlt egy év leggyengébbje volt. A kínai ipari termelés augusztusban 5,3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Elemzők 5,8 százalékos bővülést valószínűsítettek a júliusi 6,4 százalékos növekedést követően. Az augusztusi adat a leggyengébb növekedést tükrözte tavaly július óta. A kínai kiskereskedelmi és ipari termelési adatok erős hatással vannak az európai gazdasági aktivitásra.

Az európai infláció növekedését jelző adatok is érkeztek szerdán. Rekordütemű növekedéssel 3 százalék fölé gyorsult augusztusban az éves infláció Nagy-Britanniában a szerdán ismertetett adatok szerint. A fogyasztói árak éves emelkedése a múlt hónapban 3,2 százalék volt a júliusban mért 2 százalék után. Az egy hónap alatt bekövetkezett 1,2 százalékpontos gyorsulás az éves nagy-britanniai infláció ütemének legnagyobb mértékű havi emelkedése azóta, hogy a tizenkét havi összevetésben számolt inflációs ütemek rendszeres közlése 1997 januárjában, vagyis csaknem negyedszázada megkezdődött.

Németországban pedig harminc éve a legmagasabb, 3 százalékos inflációt várnak az idei évre a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakemberei. A franciaországi infláció 2,4 százalékra, hároméves csúcsra emelkedett augusztusban a júliusi 1,5 százalékról. Az olasz infláció pedig 2,0 százalék lett 1,9 százalék után.

Londonban 0,23 százalékkal gyengült az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,66 százalékkal csökkent zárásra, a CAC-40 pedig 1,04 százalékot veszített Párizsban. A milánói tőzsde 0,99 százalékos, a madridi pedig 1,69 százalékos csökkenéssel fejezte be a szerdai tőzsdenapot.

Az olajár három százalékkal emelkedett szerdán. Az év eleji aránál a Brent 50 százalékkal, a WTI 53 százalékkal áll magasabban.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára hordónként 75,80 dolláron 2,99 százalékos emelkedést mutatott a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 3,36 százalékkal ment fel 72,83 dollárra.

Az arany spot ára 0,64 százalékkal csökkent unciánként 1792,76 dollárra, az eurót 0,13 százalékkal jegyzik erősebben 1,1817 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!