A londoni FTSE-100 index 1,63 százalékkal, a frankfurti DAX-30 1,96 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 2,26 százalékkal állt csütörtöki záróértéke fölött a nyitást követő percekben. Az euróövezeti EuroStoxx 50 index 1,59 százalékkal ment föl.

Csütörtökön eséssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. Az FTSE-100 1,78 százalékkal, a DAX-30 2,31 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,70 százalékkal csökkent.

Az olaj drágult, ami szakértők szerint főleg az élénk kínai keresletnek köszönhető. Az amerikai valuta gyengülése olcsóbbá teszi a dollárban jegyzett olajat a dollárövezeten kívüli vásárlók számára, és Kína ezt kihasználva feltölti stratégiai készleteit. Kínában a gépkocsiállomány rohamos bővülésének következtében erősen nő az üzemanyag-fogyasztás. Kereskedők szerint a befektetési alapok is üzletet látnak az olajban, és jelentős összegeket fektetnek be.

Az olaj annak ellenére drágult, hogy Irán értésre adta: nem fog csatlakozni azokhoz az országokhoz, amelyek a januári szinten befagyasztják termelésüket. A nyugati embargó idején az iráni olajtermelés a felére, napi egy millió hordóra csökkent, és Teherán fel akarja futtatni a kitermelést, mielőtt csatlakozna bármilyen megállapodáshoz.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára péntek reggelre 88 centtel, 38,72 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 76 centtel 40,82 dollárra ment fel.

Az arany 0,2 százalékkal drágult, a fém unciáját (31,104 gramm) péntek reggel 1274,40 dolláron jegyezték az azonnali piacon. Az arany ára az idén már 20 százalékkal ment föl.

Az euró árnyalatnyit gyengült, az európai valuta reggel 1,1168 dolláron forgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!