A svájci központi bank (SNB) 0,25 százalékponttal 1,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatát. A jegybank márciusban meglepetésre 25 százalékpontos csökkentést jelentett be az addigi 1,75 százalékról, ezzel pedig az első olyan releváns központi bankká vált, amelyik enyhített a szigorú monetáris politikáján.

Az SNB kamata a G10 jegybankjai között így a legalacsonyabb, leszámítva a japán központi bankot.

A kamatdöntés után közzétett közlemény szerint a bankok az SNB-nél elhelyezett látra szóló betétei egy bizonyos küszöbértékig a jegybank irányadó kamatláb szerint, afölött pedig 0,75 százalékkal kamatoznak.

A közlés alapján ha szükség van rá, a svájci jegybank hajlandó aktívan részt venni a devizapiacon, továbbra is figyeli az infláció alakulását és ha kell, akkor a monetáris politikáját meg megváltoztatja annak érdekében, hogy az infláció középtávon is az árstabilitásnak megfelelő tartományon belül maradhasson.

Svájcban az éves szintű infláció a márciusi 1 százalékról 1,4 százalékra emelkedett áprilisban.

Ezrével költöznek a szupergazdagok az öböl menti országba

A világ első számú vagyonmágnese lett az Egyesült Arab Emírségek: idén 6700 dollármilliomos találhat itt új otthonra.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!