Az OTP Bank Nyrt. és a Graphisoft Park SE pénteken - számos tőzsdei céghez hasonlóan - bejelentette, hogy nem tartja meg éves rendes közgyűlését, az április 30-ra meghirdetett időpontban a közzétett napirendi pontokról mindkét társaságnál az igazgatóság hozza meg a határozatokat - írja az MTI.

A kormány április 10-i rendelete alapján az igazgatóság valamennyi közzétett napirendi pont esetében határozhat, és a határozati javaslatoktól eltérően is dönthet. A szavazatok legalább 1 százalékával rendelkező részvényesek a közgyűlés összehívását kérhetik az igazgatóság közgyűlés hatáskörében hozott határozatainak utólagos jóváhagyása céljából.

Az OTP Bank eredetileg április 17-re hirdetett közgyűlést, amelynek időpontját később április 30-ra halasztotta, akkor azt közölte: akkor tartja meg, ha a járványügyi előírások azt lehetővé teszik.

A Graphisoft korábban azt javasolta részvényeseinek, hogy meghatalmazott útján vegyenek részt a közgyűlésen és mindenki ugyanazt a személyt hatalmazza meg, így a meghatalmazott egyszemélyben meg tudja tartani a közgyűlést további egy fő hitelesítő személy jelenlétében.

Nem tartja meg április 30-ra tervezett éves rendes közgyűlését az Opus Global Nyrt. sem. A tájékoztatás szerint a társaság igazgatósága a meghívóban közzétett napirenden szereplő valamennyi kérdésben határozni fog, a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásával együtt.

A veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napos jogvesztő határidőn belül a szavazatok legalább 1 százalékával rendelkező részvényesek kérhetik a közgyűlés összehívását, az igazgatóság által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott közgyűlési határozatok utólagos jóváhagyása miatt. A beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés utólagos jóváhagyása miatt a közgyűlés összehívása azzal az eltéréssel kezdeményezhető, hogy a részvényeseket a közgyűlés összehívásának kezdeményezési joga 2020. május 31-éig illeti meg. A tájékoztatásban jelezték, ha az igazgatóság által tervezett döntéshozatalig, április 30-ig egyéb, a döntéshozatal valamelyik részét vagy annak egészét érintő újabb, vagy más szabályozás lép hatályba, a társaság aszerint fog eljárni, a részvényesek tájékoztatása mellett.

A Masterplast az április 23-ra összehívott éves rendes közgyűlését törölte. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közlemény szerint a március 23-án közzétett közgyűlési hirdetményben megjelölt napirendi kérdésekben a társaság igazgatótanácsa dönt. A társaság az igazgatótanács közgyűlési hatáskörben meghozott határozatait - a közgyűlési határozatok közzétételére vonatkozó szabályok szerint - közzéteszi.

A járványveszély miatt április 30-án sem tart éves közgyűlést a Rába Járműipari Holding Nyrt., a napirendi kérdésekben így az igazgatóság dönthet - olvasható a BÉT honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban. A múlt pénteki kormányrendeletre hivatkozva azt írták, hogy az igazgatóság a meghívó napirendje szerinti kérdésben jogosult dönteni, így a számviteli törvény szerinti beszámolóról, valamint az adózott eredmény felhasználásáról, tehát az osztalékról is. A részvényesek május 31-ig kezdeményezhetik a közgyűlés összehívását a döntések utólagos jóváhagyása érdekében.

A Rába korábban a közgyűlés halasztása mellett döntött, és április 9. helyett hirdette meg a hónap utolsó napjára az ülést. További halasztásra viszont már nincs lehetőség, az éves közgyűléseket április 30-ig meg kell megtartani a tőzsdei szabályok szerint. Több kibocsátó jelezte már, hogy az igazgatósága dönt a határozati javaslatokról, így többek között a 4iG Nyrt., a Richter Gedeon Nyrt., az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. és a Duna House Holding Nyrt. is. A Mol viszont jelezte, hogy rendhagyó módon tart közgyűlést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!