A búzaárak 898,5 dollárra emelkedtek, ami 16,25 százalékos emelkedést jelent, a kukoricán 696,75 dolláron állt a jegyzés 5,25 százalékos drágulás után kedd este a Financial Times adatai szerint.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint kedden további három terményt szállító hajó hagyta el Ukrajnát, és a tegnap indult 12 hajó biztonságosan elhagyta a folyosót. Újabb hajók nem indultak Ukrajna felé a folyosón keresztül. A búza határidős jegyzése kedden reggel még 0,9 százalékkal csökkent Chicagóban, miután hétfőn 6,4 százalékkal emelkedett hétfőn. De délután az újabb ellenséges orosz kijelentések után kilőttek az árak, pedig még az EU is tárgyalna Moszkvával az egyezményhez való visszatérésről.

Az ENSZ és Törökország megpróbálja megmenteni a megállapodást, hogy az ukrán export tovább folyjon, miután Oroszország a hétvégén felfüggesztette részvételét, de Oroszország a további szállítmányokra reagálva arra figyelmeztetett, hogy nem tudja garantálni a folyosón közlekedő hajók biztonságát. A védelmi minisztérium szerint az Ukrajnából érkező hajók folyamatos mozgása elfogadhatatlan. 

Ukrajnában a növekvő bizonytalanság miatt a termények kikötőkbe történő szállítása leállt - közölte hétfőn az Ukrán Agrárgazdasági Klub. Oroszország lépése jelentősen csökkenteni fogja a novemberi exportot, mivel a gabonapiac nem siet új hajókat foglalni a berakodáshoz – írták az UkrAgroConsult elemzői egy jegyzetben a Bloomberg szerint.

A folyamat már Oroszország hétvégi bejelentése előtt is kockázatos volt, mivel a duzzadó hátralék miatt egyre több hajó halmozódott fel, és az orosz kritikák miatt kérdésessé vált, hogy a november 19-i határidő közeledtével megújítják-e a megállapodást.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!