Vegyes kezdésből átmeneti erősödés után veszteségbe fordultak szerdán zárásra a főbb európai értékpapírpiaci indexek.

Az összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,30 százalékkal zárt alacsonyabban, a STOXX 600 index 0,30 százalékos csökkenéssel végzett, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index pedig 0,29 százalékkal gyengült. Londonban az FTSE 100 index 0,66 százalékkal, a frankfurti DAX 0,70 százalékkal, a CAC 40 Párizsban 0,36 százalékkal csökkent a zárásra. Milánóban 0,43 százalékos, Madridban 1,15 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap.

A frankfurti index elsősorban a Deutsche Post részvény négy százalékos gyengülése miatt csökkent. A német kormány 50 millió részvényt dobott a piacra.

A párizsi tőzsdén a TotalEnergies árfolyamcsökkenése járult hozzá legnagyobb mértékben az index gyengüléséhez.

Annak ellenére, hogy 2023-ra vonatkozóan minden idők legnagyobb nyereségéről számolt be, a vállalat mind a negyedik negyedévre, mind az egész évre vonatkozó korrigált nettó nyeresége elmaradt az elemzői várakozásoktól, ami részvényének több mint két és fél százalékos gyengülésével járt.

Az olasz tőzsdeindex napközben 2008-as csúcsot döntött, végül azonban veszteséggel zárt, elsősorban a Leonardo és az Intesa Sanpaolo részvények másfél százalékos vesztesége miatt.

Az olajár szerdán a harmadik egymást követő napja emelkedett. Az európai piaci záráskor a WTI nyersolaj ára 0,25 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 73,49 dolláron, a Brent ára pedig 0,36 százalékkal ment feljebb 78,87 dollárra.

Az arany árát a dollár gyengülése segítette feljebb szerdán. Az arany spot jegyzése 0,20 százalékkal ment feljebb unciánként 2039,53 dollárra.

A dollárindex az előző napon elért három havi csúcsról lefelé korrigált, 0,09 százalékkal csökkent 104,11 pontra. Az euró jegyzése november közepe óta a legalacsonyabb szintnél jár, 0,07 százalékkal emelkedett 1,0758 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!