Az ALTEO bejelentése szerint két monori fotovoltaikus projekttársaság megvásárlásáról írt alá magállapodást. A cég ezzel újabb napenergetikai fejlesztésnek teremtette meg a feltételeit, a két újonnan vásárolt projekttársaság egyenként négy-négy 499 kilowattos naperőmű-egység építésére rendelkezik engedélyekkel, amelyek mentén az új tulajdonos ALTEO Group 2018 folyamán megvalósítja a beruházásokat.

A megépült erőművek 25 évig a Kötelező Átvételi Rendszer keretében értékesítik majd a termelt villamos energiát, amelyre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélyével rendelkeznek - áll a cég közleményében.

A projekttársaságok megvétele révén tovább növelhetjük megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliónkat. A domaszéki projektünk zárása és a monori napelem parkok megvalósulása esetén 6 megawattnyi új fotovoltaikus kapacitással rendelkezünk majd, amelyek a Kötelező Átvételi Rendszerben, kedvező megtérülés mellett értékesíthetik a megtermelt villamos energiát - hangsúlyozta a közlemény szerint Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

Kiemelte azt is, hogy a most aláírt szerződésekkel újabb nagy lépést tett a vállalat, hogy teljesítse a részvényeseknek a tőkeemelés kapcsán tett ígéretét a bevont források minél jobb megtérülést biztosító gyors befektetéséről. A két most megvásárolt projekttársaságot, a Monsolar Kft.-t és az IT-Solar Kft.-t, magánszemélyek alapították napenergetikai projektek tervezésére és engedélyeztetésére, a projektek megvalósítására. A beruházás kivitelezését az összes szükséges hatósági engedély megszerzését követően lehet majd megkezdeni.

Mekkora befektetés?

A vételárról a cég nem kívánt bővebbet elárulni, mint ahogy a tervezett beruházások összegéről sem. Szécsi Balázs, az ALTEO befektetési kapcsolattartója a Napi.hu-nak annyit mondott, hogy ma Magyarországon egy megawatt kapacitású termelő naperőmű projekt megvalósítása 1 és 1,5 millió euró közötti beruházási összeget igényel.

Ez a tervezett 4 megawattal számolva logikusan 4 és 6 millió euró közötti befektetés jelentene az ALTEO részéről, ami azért már érezhető nagyságrend a cég méreteihez képest (az ALTEO mérlegfőösszege 14,8 milliárd forint volt idén félévkor, ami közel 48 millió eurónak felel meg).

Szécsi szerint a naperőművek ugyan nem a legnagyobb megtérülést biztosító beruházások az ALTEO portfóliójában, azonban így is 10% feletti megtérülés várható el tőlük és stabil nyereségtermelő képességgel rendelkeznek köszönhetően a Kötelező Átvételi Rendszernek. Elmondta, a napelemek és az inverterek piacán az elmúlt években lezajlott drasztikus áresés tette azt lehetővé, hogy megfelelő nyereségességgel lehessen Magyarországon is ilyen erőműveket üzemeltetni. Ráadásul ezen erőművek nagy előnye, hogy rendkívül alacsony az üzemelési kockázatuk.

A piac, már amennyire lehet, kedvezően fogadta a bejelentést, az ALTEO részvények árfolyama a mai kereskedésben eddig 2 százalékkal drágult a Budapesti Értéktőzsdén, 5149 forintig, azonban minimális forgalom mellett. Az ALTEO részvényeket elkerülte a BÉT-en tomboló kispapír-láz, likviditásuk igencsak alacsony, bár az utóbbi időben egyre növekszik. Ezen is szeretett volna változtatni a társaság vezetése, amikor a legutóbbi közgyűlésen a részvények feldarabolását javasolta a részvényeknek. A közgyűlési döntést követően várhatóan év végéig megtörténhet a részvények nyolcadolása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!