Nemrég döntött úgy a magyar energetikai piacon mozgó ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. igazgatósága, hogy megnyolcszoroznák a piacon elérhető részvényeik számát. "Amint megvolt ez a döntés, viszonylag gyorsan végig akartuk vinni a folyamatot, ezért döntöttünk úgy, hogy összehívunk egy rendkívüli közgyűlést és nem várjuk meg a fél év múlva esedékes rendes éves közgyűlésünket" - tájékoztatta a Napi.hu-t ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a javaslatot, így bár az alaptőke változatlan maradt, a közeljövőben nyolcszor annyi részvény foroghat a piacon. Egészen pontosan arról döntöttek, hogy a társaság 2 050 150 darab, egyenként 100 forint névértékű, "A" sorozatú törzsrészvényét - a névérték nyolcadolásával - 16 401 200 darab, egyenként 12,5 forint névértékű dematerializált törzsrészvénnyé alakítsák át. "A váltást még idén szeretnénk végigvinni, ehhez azonban még a BÉT-tel és a Keler Zrt.-vel is egyeztetnünk kell. Ugyanakkor az előzetes tárgyalásaink után optimista vagyok abban, hogy legkésőbb december 31-éig sikerül lezárni a részvényfelosztás folyamatát" - kommentált ifj. Chikán Attila.

A részvényaprózás célja, hogy az ALTEO részvényei a kisbefektetők számára is könnyebben elérhetők legyenek, hiszen így nem több ezer, hanem néhány száz forintba fog kerülni egy részvény. Erre szükség is van a vezérigazgató szerint, mivel a magyar tőkepiachoz való viszonyuk és befektetési attitűdjük miatt a kisbefektetők általában nehezen szánják rá magukat egyedi részvény vásárlására. "Azt gondolom, az ALTEO továbbra is egy jó tőzsdei midcap sztori, szépen emelkedett az utóbbi időszakban a részvényérték, így összességében pozitívak vagyunk a jövőt illetően" - fogalmazott a vezérigazgató, aki szerint a lépés mellett szólt az is, hogy a felaprózásnak köszönhetően minimális költséggel viszonylag rövid időn belül sikerülhet növelni a papírok likviditását is.

Még egy lépés az átláthatóság felé

A szerdai közgyűlésen egy másik fontos ügyet is elindított az ALTEO: a következő másfél-két évben ugyanis szeretnék átalakítani a cégstruktúrát. "Erről tartottunk a részvényeseknek egy prezentációt és adtunk egy részletesebb szóbeli tájékoztatást is, amelyeknek központjában egy befektetők számára jobban átlátható, transzparensebb ALTEO cégcsoport-struktúra állt" - mondta ifj. Chikán.

A vezérigazgató kiemelte, hogy bár a mostani struktúra is működőképes, "nincs is vele nagy baj", ám mint mondta, az idők során egy meglehetősen bonyolult cégstruktúra alakult ki. "Az ALTEO Group jelenleg huszonkilenc társaságból áll, amelyből három nem 100 százalékos leányvállalat. Amikor ugyanis vettünk egy céget, előfordult, hogy annak voltak más leányvállalatai is, amelyek közvetett tulajdonaink lettek. De jelenleg olyan is van, hogy két cégünk teljesen ugyanazt a tevékenységet végzi, csak az ország más-más területein vannak az erőműveik. Ezeket a párhuzamosságokat megszüntetjük, tevékenység és profil szerint egy átláthatóbb struktúrába rendezzük a vállalatokat" - mesélte a részleteket a vezérigazgató.

A váltásnak ifj Chikán Attila szerint három előnye lesz: csökkenek a külső tanácsadói költségek, hiszen például kevesebbet kell majd költeni az auditokra; csökkennek a belső költségek is, hiszen kevesebb lesz az adminisztráció, belső számla; illetve a befektetők számára is egy transzparensebb, érthetőbb ALTEO-t tudnak majd bemutatni.

A cikk megjelenését az ALTEO Group támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!