A Mol Nyrt. 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, az ügyletről Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyalt az olajvállalatok vezetőivel.

Ezek a benzinkutak a korábbi Lotos nevű lengyel olajcég tulajdonai voltak. Az üzletet a nyáron hagyta jóvá az Európai Bizottság úgy, hogy előbb egy másik lengyel cég, az állami PKN Orlen felvásárolta a Lotost teljes egészében, a Mol pedig a Lukoil néven üzemelő Normbenz nevű céget, a deal végén pedig átadták ezt egymásnak, tehát a lengyel PKN Orlen beléphetett a magyar piacra, a Mol pedig a lengyelre.

A Lotos esetében a Mol a vételi megállapodás szerinti 610 millió dollárt (árfolyamtól függően 200-250 milliárd forint) fizetett, amely készpénz ellenértékből, valamint pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből állt. Ennek az üzletnek a kulisszái mögé vezet az Onet oknyomozása - írja a 444.hu.

A lengyel újság megszerzett egy szerződést, amelyet a Mol kötött az R4S nevű lobbista céggel. A megállapodás szerint a lengyel lobbisták vállalják, hogy képbe hozzák a lengyel energiapiac aktuális folyamatáról a Mol embereit és összekötik őket fontos szereplőkkel. (Az angol nyelvű szerződés vonatkozó oldalát csatolták képként az eredeti cikkhez.)

Az R4S tulajdonosa a PiS korábbi szóvivője, Adam Hofman, az irányításában részt vesz Michal Wiórkiewicz is, aki Jaroslaw Kaczynski főtanácsadója volt akkor, amikor a pártelnök még miniszterelnökként vezette az országot.

Az R4S-t a 2019-es lengyel választások előtt alapították és a korábban nem létező vállalkozás csakhamar 1,2 millió zlotyit keresett kizárólag lengyel állami megrendelésekkel. Nem sokkal a Mol–Lotos deal előtt csatlakozott a céghez Igor Janke, korábbi ismert újságíró, a PiS és Orbán Viktor barátja. aki 2020 októberében Budapestre is eljött, amikor az R4S megnyitotta budapesti irodáját. A lap szerint a PKN Orlent a tárgyalások idején vezető Daniel Obajtek szoros kapcsolatban áll Adam Hofmannal, az R4S tulajdonosával.

Az Onet nyomozása szerint lengyel kormányközeli köröknek fizetett a Mol a piacszerzésért cserébe, forrásaik szerint akár dollármilliós összegről is szó lehet.

Korrupció gyanújának szele már megütötte a Molt

A Mol résztulajdonában álló horvát INA olajvállalat háza táján is felvetődött a korrupció gyanúja, a legutóbb augusztusban tartóztattak le egy gázügylet miatt több embert, köztük Damir Skugort, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatóját. A gyanú szerint több mint egymilliárd kunával (54 milliárd forint) károsították meg az INA-t, kihasználva a gáz árának folyamatos világpiaci növekedését. Az INA olyan áron adott el gázt egy OMS nevű energiakereskedő cégnek - amelynek egyik tulajdonosa Skugor volt szomszédja -, amely veszteséget okozott az INA-nak és jelentős hasznot továbbértékesítés után az OMS-nek (846 millió kunát, 46 milliárd forintot). Sukor a kihallgatáson azzal védekezett, hogy a gáz ilyen értékesítése "az INA üzletpolitikája, és más cégeknek is fix áron adták el a gázt" - írta az MTI. Az ügy kipattanása után az INA magyar igazgatósági elnöke, valamint két magyar igazgatósági tagja lemondott a tagságáról, és hangsúlyozták, hogy nem volt tudomások Skugor tevékenységéről, abban nem érintettek.
Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen is folyt büntetőeljárás Horvátországban vesztegetés miatt, el is ítélték. Az ügyben kilenc év vizsgálat után idén hozott döntést a Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID), a döntőbíróság szerint nem megalapozottak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításai, és elutasította Horvátországnak a vesztegetésre, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésének megállapítására vonatkozó valamennyi kérelmét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!