A piac előzetes várakozásainak megfelelő döntés született hétfőn azzal, hogy a Kúria kimondta: deviza alapú hitelek esetében az adós viseli az árfolyamkockázatot cserébe azért, hogy a hitelfelvevő az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el - mondta Gabler Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője a Napi.hu kérdésére. A legrosszabb forgatókönyv nyilván az lett volna a bankok számára, ha az árfolyamveszteséget is viselniük kell a devizahitelek esetében, azonban ennek volt előzetesen a legkisebb valószínűsége - tette hozzá Gyurcsik Attila, a Concorde Zrt. vezető elemzője.

A másik lényeges kérdésben, az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében azonban várni kell milyen döntés születik, hiszen a Kúria ezzel meg szeretné várni az Európai Bíróság döntését is. Erre pedig a mostani becslések szerint februárig várni kell. Ez utóbbi kérdésben a jelenleginél talán határozottabb állásfoglalást is tehetett volna a Kúria - mondta Gyurcsik. Az egyoldalú kamatemelések ügyében gyors számítások szerint a 3500 milliárd forint nagyságú devizahitel-állománynál minden 100 bázispontnyi olyan kamat, amit egy a bankok számára kedvezőtlen döntést követően jogtalannak minősítenének, évente 35 milliárd forint veszteséget okozhatna a hitelező bankoknak. Emlékezetes, hogy a 2008-2009-es válság során például a svájci jegybank 275 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, amelyet a magyarországi bankok egyáltalán nem továbbítottak a hitelezők felé - hívta fel a figyelmet Gyurcsik.

Örül a Bankszövetség, a kormány támad

A Magyar Bankszövetség és minden tagintézménye elkötelezett a jogszabályok és a bírósági döntések maradéktalan betartása mellett, a Kúria hétfői döntésével pedig megerősítette, hogy a bankszektor eddig is jogkövető magatartást gyakorolt - mondta a bankszövetség főtitkára, Kovács Levente.

A legfőbb bírói fórum is a bankok oldalára állt - így értékelte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón a Kúria határozatát. "Amíg a végső jogi helyzetet nem ismerjük meg", az árfolyamgát kiszélesítése mindenkinek segítséget jelent - hívta fel a figyelmet Rogán Antal.
Arra a felvetésre, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokkal összefüggésben a Kúria az Európai Bírósághoz fordult, a frakcióvezető azt válaszolta: "nem értem, miért kellett az Európai Bírósághoz fordulni. A Kúriát elég bölcsnek érzem ahhoz, hogy maga is meg tudja hozni a döntését".
Kérdésre azt is kijelentette, fenntartják azt az álláspontjukat, amely szerint a devizahitelnek mint terméknek meg kell szűnnie. (MTI)

A józan ésszel várt forgatókönyv jött be - fogalmazott kérdésünkre Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Véleménye szerint azonban a legnehezebb jogi kérdések függőben vannak. Így a magyar bírák az Európai Bíróság döntését kérték azzal kapcsolatban, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződési feltétel mikor felel meg az átláthatóság követelményének. A folyamat várhatón tavasszal ér majd véget - tette hozzá Forián Szabó.

A Kúrián ma fontos döntés született - adott gyorselemzést a Napi.hu-nak Samu János, a Concorde Zrt. makroelemzője. Ha ugyanis a bírák azt mondták volna, hogy semmisek a devizahitel-szerződések, az komoly gondokat okozott volna a magyar gazdaságnak - ebben az esetben ugyanis mintegy 10 milliárd eurót kellett volna gyorsan átváltani forintra, ez pedig a nemzetközileg elfogadott szintek alá vitte volna az MNB devizatartalékát.

Ez a veszély tehát elhárulni látszik, a deviza alapú hitelek kifutása pedig még több mint tízéves folyamat lesz. Az igazi kérdés pedig most az, hogy a Kúria után mit lép a kormány - fogalmazott Samu, aki ezzel kapcsolatban nem akart találgatni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!