Nem vásárolna a kínai részvényekből Marc Faber, a legendás befektető az elmúlt hónapok áresése után sem - nyilatkozta a CNBC-nek. Akkor veszünk, ha a piac attraktív, alulárazott, s utána viszonylag hamar ki tudunk szállni. Ezért vettünk tavaly nyáron kínai részvényeket. Azonban most nem gondolom, hogy a kínai részvénypiac vonzó lenne, ezért inkább a partvonalon maradok - tette hozzá. (Amint arról beszámoltunk, Mark Mobius optimistább véleménnyel van a kínai piacról.)

Faber szerint a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése araszolásba váltott át, s a 6-7 százalékos bővülésről szóló előrejelzések inkább a vágyálom kategóriába tartoznak. Kínában holnap teszik közzé a második negyedéves GDP növekedésről szóló adatokat. A hivatalos cél a kínai gazdaság számára a 7 százalékos növekedés lenne idén, ami meg is volt az első negyedévben, a várakozások szerint azonban a második negyedévben már ez alá a szint alá csúszott.

Persze, lehet hogy a kormányzat olyan adatokat tesz közzé, amelyek szerint a 7 százalékos növekedés reálisnak tűnhet, azonban ez nem tükrözi a valóságot - mondta a Faber. A kínai "A" részvények helyett Faber inkább más befektetési célpontokat keres a régióban, például a Vietnami cégek papírjait, amelyek idén már 16 százalékkal drágultak.

Szerinte Vietnam kitűnik az ázsiai országok közül, mint befektetési célpont, erős gazdasági teljesítményével és kedvezően árazott részvényeivel. Vietnamban Faber szerint hasonló a helyzet, mint Kínában egy évvel ezelőtt, mielőtt a nagy emelkedés megindult volna.

Bevásárlási listáján szerepelnek még makaói kaszinórészvények, amelyik sokat estek az elmúlt időszakban. Úgy gondolja, ezek most már vételi sávba érkeztek, ugyanakkor figyelmeztet, azért a jelenleginél is mehet lejjebb árfolyamuk. És persze szokásos kedvenceit, az aranybánya részvényeket is megemlítette, mint olyan szektort, ahol szerinte jó befektetési lehetőségek adódnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!