Úgy tűnik, hogy érdektelenség övezi a bukaresti tőzsde (BVB) történelmének legnagyobb listázását, a várakozásokkal ellentétben ugyanis nem tolongnak a befektetők az OMV Petrom (SNP) olajtársaság papírjaiért, legalábbis erre enged következtetni, hogy Bukarest már hajlandó lenne a piaci ár alatt is értékesíteni részesedését.

Noha a kedden kihirdetett 0,370 lejes részvényenkénti ár az elmúlt 52 hét átlaga, az 19 százalékkal marad el a papírok piacra dobásakor meghirdetett 0,46 lejes ármaximumtól. Ez azt jelenti, hogy a részvénypakett eladásából korábban remélt 2,56 milliárd lejes (610 millió euró) bevétel helyett mindössze 2,06 milliárd lej (483 millió euró) folyna be az államkasszába. A gyér érdeklődést támasztják alá azok a piaci híresztelések is, mely szerint a jegyzést bonyolító intézmények még ennél is alacsonyabb, 0,33 lejes részvényenkénti árminimumot szerettek volna a kormánynál elérni, ezt végül a kabinet elutasította.

Amennyiben nem sikerül a részvénycsomag legkevesebb 80 százalékát legalább 0,370 lejért értékesíteni, a kormány egy évvel elhalasztja a privatizációt - nyilatkozta Ariton, aki azonban hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a részvénycsomag a kormány által meghatározott minimumnál magasabb áron kel majd el.

A román állam az SNP-ban birtokolt 20,11 százaléknyi részesedéséből 9,84 százalékot kíván értékesíteni, a részvényeket a BT Securities, az EFG Eurobank Securities a Romcapital vagy a CEC Bank kirendeltségein lehet előjegyezni július 11 és 22-e között.

Az eladásra kínált 5,57 milliárd részvény 85 százalékát az intézményi befektetők jegyezhetik, 15 százalékon a kisbefektetők osztozhatnak. A SNP tőzsdei kapitalizációja a keddi 0,389 lejes árfolyamon meghaladja az 5,36 milliárd eurót, többségi tulajdonosa az OMV a részvények 51,01 százalékát, a román állam 20,11 míg a kárpótlási alap (Fondul Proprietatea) a papírok 20,111 százalékát birtokolja. Ariton szerint a SNP privatizációt követően a kormány még idén több vállalatban birtokolt részesedését is piacra dobja, Októberben kezdődhet a Transelectrica decemberben pedig a Transgaz 15-15 százaléknyi részvénypakettjének jegyzése. A Romgaz privatizációjára a jövő év elején kerülhet sor - tette hozzá a tárcavezető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!