Sikeres kitörést hajtott végre az erős irányba a svájci frank árfolyama a forinttal szemben, s elhagyta a tavaly nyár óta mozgását jellemző 196-198 forint és 226-228 forint között húzódó sávot. Korábban valószínűsítettük, hogy a sávozó mozgás jelleméből adódóan erre fog elmozdulni. A következő napok kérdése az lehet, az árfolyam megcsinálja-e a kitörésből számolt, a sáv szélességével megegyező mozgást, vagy inkább a rövidtávú túlvettség diktálta racionalitás győz, s visszatér a sáv tetejére, esetleg belsejébe a kurzus.

Az alakzatból számolt célár 250 forint feletti - 255 és 260 forint közötti - svájci frankot valószínűsítene. Azonban még a sáv belsejébe történő visszatérés, tehát 226 forint alatti zárás esetén sem lélegezhetnének fel a devizahitelesek. A sávozásból gyakoribb ugyanis a korai kitörés, amikor egy sikertelen kitörési kísérletet követően visszatér az árfolyam, majd utána hagyja el a korábbi zónát, mint a fals kitörés, amikor végül az ellenkező irány lesz hosszútávon a nyerő.

Az árfolyam mindenesetre csak 250 forint magasságában érné el hosszabb távú emelkedő trendcsatornájának szélét, ennek a széles csatornának az alja jelenleg 210 forint körül található, tehát csak egy ez alatti zárás esetén lehetne reménykedni a frank tartó gyengülésének kezdetében. A  különböző oszcillátorok jelenleg túlvettségre utalnak a svájci deviza árfolyamában, azonban ez az elmúlt években nem az első eset, volt már ennél túlvettebb is a svájci deviza, s eddig sosem trendfordulót,csak a menetelés megemésztésének kezdetét jelezte előre egy ilyen helyzet kialakulása. Az árfolyam egyébként már felfelé elhagyta a rövid távú emelkedő trendcsatornáját, ami rossz hír abból a szempontból, hogy ez a trend begyorsulásának a jele, jó hír viszont abból a szempontból, hogy a trend begyorsulása sokszor annak végét is előre szokta jelezni időben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!