A gyémánt ára tavaly 21 százalékkal emelkedett, az ágazat forgalma pedig az előző évihez képest 29 százalékkal 84 milliárd dollárra nőtt - írta az MTI.

Mivel a járványvédelmi korlátozások miatt a legfontosabb piacokon, az Egyesült Államokban és Kínában alig volt lehetőség luxusutazásokon részt venni, a felhalmozódott kereslet más utat keresett magának, és egyebek között ékszerüzletekben kötött ki. Tavaly Ázsiában még a kisvárosokban is új ékszerüzletek nyíltak.

A kereslet fellendülése miatt a bányaüzemeltetők raktárjai mostanra már szinte ki is ürültek – írja a jelentés. A termelés volumene még mindig 20 százalékkal marad el a válság előtti szinttől. "Ez azt jelentette, hogy még a kisebb és gyengébb minőségű kövek is jól fogytak" – fogalmaz a cégek piaci összefoglalója.

A bányaüzemeltetők körülbelül 10 százalékponttal, a feldolgozók körülbelül 4 százalékponttal, a kereskedők pedig körülbelül 7 százalékponttal növelték haszonkulcsukat tavaly. A gyémántipar a vártnál sokkal gyorsabban talpra állt – mutatott rá Marie-Therese Marek, a Bain luxuspiaci szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!