Gyakorlatilag a tavaly tavaszi csúcsok képezte ellenállás lebontásával töltötték a hetet a vezető részvényindexek az Egyesült Államokban, a piacon azonban nyoma sincs egyelőre idegességnek. Az S&P 500-as index gyakorlatilag megmerevedett, s oldalazó mozgással dolgozta le a januári hosszban kialakult jelentős túlvettségét, a mutató 4 napos RSI-je ezzel éppen hogy visszajött a 70-es érték alá. A december vége óta tartó emelkedéshez tartozó trendvonal egyelőre sértetlen, azonban figyelmeztető jel, hogy az RSI meredekebb trendvonala sérült, ez az első jele lehet az emelkedés kifulladásának.


A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

A tavalyi masszív mozgásokon edződött befektetők számára elképesztően lelassult piaci mozgás közepette a hangulati felmérések nem árulkodnak egyelőre arról, hogy a piac egészségtelen lelkiállapotban lenne. Sok ugyan az optimista, a hangulati mérőszámok az általános emelkedés várást tükrözik a befektetők részéről, azonban egyik mutató sincs olyan szélsőséges állapotban, amelyből az ellentét analízis alapján piaci tetőpontra kellene következtetni.

A profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot szemléző felmérésben a héten 51,1 százalékon stagnált az azonnali vásárlást javaslók aránya. Az eladásra biztató szakembereké 26,6 százalékról 25,5 százalékra csökkent. A felmérésről ugyanazt lehet elmondani, mint az elmúlt két három hétben. A bika/medve arány 2-es értéke nem jelent optimista, piaci tetőkre jellemző szélsőséges értéket. Ez azonban nem az optimisták számának köszönhető, ebből a szempontból az 50 százalék feletti szint már veszélyzóna. A pesszimisták aránya viszonylag magas még mindig,, itt a 20 százalék alatti értékek szokták a medvék kapitulációját jelenteni, erre vélhetően a tavaly tavasz csúcsok markáns áttörésekor kerülne sor.


Az opciós piacon sincsenek még igazán figyelmeztető jelek. A Chicago Board Options Exchange-en az eladott eladási és vételi opciók egymáshoz viszonyított arányát reprezentáló put/call hányados 10 és 30 napos átlaga már elég alacsony szinten tartózkodik, azonban igazi piaci tetőknél ennél  jóval alacsonyabb értékeket is láttunk már.



A VIX index a szereplők nyugalmáról árulkodik a 17 pont körüli értékek jelzik, hogy a piaci szereplők jelenleg nem várnak nagy sokkot. Ez az alacsony szint általában a mostanihoz hasonló nyugalmas időszakokra jellemző.


A héten valamelyest csökkent az aktív alapkezelők nettó long kitettsége az S&P 500-as index irányában, 76 százalékról 73 százalékra jött vissza. A változás nem jelentős, halványan kedvező, hiszen a piac stagnálása mellett csökkent a portfóliók telítettsége.

Itt szélsőséges pozicionáltságról 80 százalék feletti értékeknél szokás beszélni. Az őszi mélypontokhoz képest hatalmas javulás, hiszen akkor nettó shortban ült a szereplők többsége. A nulla alatti értékekről való feljövetel a mostani szintekre viszonylag gyors volt. Ez arra utalhat, hogy ha azonnali tetőt nem is kell sejteni a részvénypiacon, az emelkedés nagy részét az 1080 pontos mélypontokról már jócskán letudta a piac.