A gázár 10 óra körül hirtelen történelmi csúcsra is emelkedett, 193,95 euróra, majd jelentősen korrigált. Azt követően ugrott meg a gáz ára délelőtt, hogy az Interfax hírügynökség azt írta, az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom szerdára a Jamal-Európa vezetéken elérhető tranzitkapacitásnak csak 20 százalékát kötötte le. Az Oroszországot és Németországot összekötő kétezer kilométer hosszúságú gázvezeték Fehéroroszországon és Lengyelországon halad át, és a Gazprom orosz gázipari vállalat, illetve Lengyelországban és Németországban vegyes vállalatai, az EuRoPol és a WINGAS tulajdonában áll. Éves kapacitása 33 milliárd köbméter.

A Gazprom még szerdán reggel azt közölte, hogy továbbra is a megszokott módon szállít orosz gázt Európába ukrajnai tranzittal. Szergej Kuprijanov, az orosz állami holding szóvivője újságírókkal szerdán Moszkvában azt közölte, a Gazprom az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban, március 2-án 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül.

A TASZSZ hírügynökség szerint az igényelt orosz gázmennyiség kedden 109,6 millió köbméter volt - közölte az MTI.

A földgázellátás egyre nehezebb helyzetben van Európa-szerte: az Északi Áramlat 2 gázvezeték mögött álló vállalat szerdán csődöt jelentett, és minden alkalmazottját elbocsátja - írja a Newsweek.

Bár az Oroszország és Németország között futó vezeték tavaly szeptemberben készült el, Németország nemrég közölte, hogy az Északi Áramlat 2. végleges jóváhagyását Oroszország ukrajnai inváziója miatt felfüggeszti. A hír, hogy a vállalat csődöt jelentett és elbocsátotta a több mint 100 alkalmazottját, egy nappal az amerikai pénzügyminisztérium által meghatározott határidő lejárta előtt jelent meg.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!