Rosszul kezdődött a nap a görög kétéves kötvények tulajdonosainak, miután reggel e papírok hozama 40 százalékos történelmi rekordra emelkedett. A világ tőkepiacain tapasztalható optimizmus valamint a francia-német egyetértésre utaló nyilatkozatok azonban délelőtt enyhülést hoztak az eurózóna periféria országainak kötvénypiacain, s ezzel párhuzamosan a német államkötvények ismét gyengülést mutatnak.

Optimizmus érződik a piacon azzal kapcsolatban, hogy valamiféle megoldás születik a csütörtöki európai csúcson, illetve, hogy az amerikai adósságplafon megemeléséről folyó tárgyalásokon is közel a megegyezés - mondta a Bloomberg hírügynökségnek Nick Stamenkovic, a RIA Capital Markets Ltd. kötvénypiaci stratégája. Ugyanakkor a piacok továbbra is idegesek, mivel akármilyen megoldást is jelentsenek be csütörtökön, nem valószínű, hogy az hosszú távon megnyugtatóan rendezné az euró helyzetét.

Veszik az olasz és spanyol papírokat

A kedden kezdődött fellélegzés egyelőre kitart, a tízéves német kötvények hozama 4 bázisponttal 2,72-re emelkedett. Ez a lejárat az európai pánik tetőpontján, július 12-én 2,50 százalékra zuhant, a kétéves papíroké pedig 1,05 százalékra esett a befektetők rohamának következtében. A német kétéves kötvényhozam ma délelőtt már 1,27 százalék volt. (Amikor a kötvények hozama emelkedik, akkor árfolyamuk esik, és fordítva.)

Németország ma 2042-es lejáratú kötvényeket aukcionál kétmilliárd euró értékben, de lesz három- és hathónapos portugál kibocsátás is.

A spanyol tízéves hozam 10 pontot esett, ezzel 5,99 százalékra csökkent, a hasonló futamidejű olasz kötvényeké pedig 5,64 százalékra süllyedt a tegnapi 5,73-ról. A kétéves görög hozam hatalmas kilengéseket mutatott, a reggeli 40,46-os rekordról 38,31 százalékra esett, ami már 71 bázisponttal alacsonyabb a keddinél. Ez a piac azonban még távol van a normálisól, amit jól mutat, hogy a Royal Bank of Scotland 47,05 százalékos hozammal kínálja és 31,52-es hozammal vásárolja a kétéves görög kötvényt, vagyis a vétel/eladás spread nem kevesebb, mint  15,53 százalékpont a német bundok 2 bázispontjával szemben.

Esik a görög kötvények forgalma

A görög kötvények forgalma a görög nemzeti bank adatai szerint folyamatosan esik, a HDAT elektronikus másodlagos piacon júniusban 47 százalékkal csökkent az üzletkötések értéke, miután már májusban is 50 százalékkal esett vissza. Az egy évvel ezelőtti 1570 milliárd euróval szemben idén júniusban csak 368 milliárd euró volt a forgalmuk.

Lesz valamiféle megállapodás, ám a piacok attól tartanak, ez nem fogja megakadályozni a válság továbbterjedését a nagyobb dél-európai országokra - vélekedett Elwin de Groot, a holland Rabobank Groep vezető közgazdásza. A befektetők épp ezért igyekszik visszafogni várakozásait, nehogy csalódás legyen belőle, különösen, miután Angela Merkel tegnap azzal próbálta hűteni a piacokat, hogy kijelentette, az adósságválságot képtelenség egyetlen lépésben megoldani.

"Risk on" üzemmódban

Az európai részvények Stoxx Europe 600 indexe 0,8 százalékos emelkedést hozott össze délelőtt, a Standard & Poor's 500 határidős jegyzése pedig 0,4 százalékos emelkedéssel 1326,5 ponton áll. Ma a befektetők ismét mernek kockázatot vállalni a kötvénypiacon, miután a német kötvények hozama már olyan alacsonyra esett, amivel elvesztették vonzerejüket - mondta egy német kötvénykereskedő a Bloombergnek. Ennek ellenére nem várható, hogy a csütörtöki brüsszeli csúcs előtt a piacok túlságosan sokat mozduljanak el bármelyik irányba.

A német államkötvények idén 2,3 százalékos nyereséget hoztak a befektetőknek, az amerikai kötvények pedig 3,8 százalékot mentek fel január óta. Eközben a görög kötvényeken 23, a portugál papírokon pedig 29 százalékot lehetett bukni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!