Jelentős gyengüléssel kezdte a hetet a forint. A hétfői kereskedésben az euró 407,301 forinton is járt, estére 414 forint fölé került a jegyzés és ezen a szinten volt kedden reggel nem sokkal 7 óra után a stooq.com devizaárfolyamokat követő oldal adatai szerint. A dollárért ekkor 419,5 forintot kellett adni. A forint az euróval szemben január elejéhez képest mostanáig 12,1 százalékos veszített értékéből, a dollárral szemben pedig több mint 18 százalékkal gyengült. 

A forint hétfői gyengülése több dolognak köszönhető. Részben annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy hétfői interjú közölte, bár megegyezésre számít az Európai Bizottsággal a jogállamisági eljárásban, de úgy véli, hogy a magyar források kifizetésével szemben újabb és újabb kifogásokat emel majd Brüsszel. Emellett a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jövő heti kamatemelésére készülnek.  

Újabb döntés várható az MNB-től

A forint árfolyamára hatással lehet a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése. A monetáris tanács előző, szeptemberi ülésen 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a jegybank.

A kamatfolyosó két szélét is 125 bázisponttal emelte a testület. Akkor az MNB közölte, leállítja az alapkamatemelési-ciklust, mivel az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak. A monetáris szigorítás azonban nem állt le: egynapos FX-swapeszközt, valamint egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdetnek meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken, előbbit 17 százalékos, utóbbit 18 százalékos kamattal

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!