A két legnagyobb svájci bank közötti, minden részvényre kiterjedő üzletet még vasárnap este aláírják, ami a Credit Suisse pénteki záróárának töredékéért lesz árazva, írja a Financial Times.

Mindeközben a svájci hatóságok készen állnak arra, hogy megváltoztassák az ország törvényeit, hogy megkerüljék a részvényesi szavazást a tranzakcióról.

Sietni kell ugyanis, hogy még hétfői tőzsdenyitás előtt véglegesítsék az üzletet.

Néhányan bírálni kezdték a tervet, azaz hogy az UBS részvényesi szavazásának megakadályozásával a szokásos vállalatirányítási szabályok semmissé válnak.

Vincent Kaufmann, a Credit Suisse és a UBS 3-5 százalékát birtokló svájci nyugdíjalapokat képviselő Ethos Alapítvány vezérigazgatója a Financial Times-nak azt mondta, hogy 

Soha nem láttam még ilyen intézkedést; ez mutatja, mennyire rossz a helyzet

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a UBS a Credit Suisse-ért részvényenként 0,25 svájci frankot fizetne, ám ezt az ajánlatot nem fogadták el. A friss hírek szerint ez 0,5 frankos részvényenkénti árra nőtt. Ez jóval a Credit Suisse pénteki 1,86 frankos záróárfolyama alatt van.

A lap forrásai szerint a kormány sürgősségi intézkedéseket készít elő a felvásárlás felgyorsítása érdekében, és olyan jogszabály bevezetését tervezi, amely megkerüli a szokásos hathetes konzultációs időszakot, amelyet az UBS részvényesei számára előírnak, hogy az üzletet azonnal meg lehessen pecsételni.

Az ügylet kereteit a svájci szabályozó hatóságok úgy alakították ki, hogy az ország bankrendszerének maximális stabilitást biztosítsanak – mondták az ügyre rálátó források. A svájci hatóságok már megszerezték az Egyesült Államok és Európa illetékes szabályozó hatóságainak előzetes jóváhagyását.

 

Benyújtotta a számlát a Credit Suisse megmentője

A leginkább komolyan vehető kérő az UBS AG, ám 6 milliárd dollárt kért a svájci kormánytól arra az esetre, ha megvenné a bajba jutott riválisát. Bővebben>>>

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!