Pénzt követel a Buda-Cash brókercéget felszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) azoktól az ügyfelektől, akiknek 2015. január 15-én devizaszámlájuk volt a brókercégnél, és nagyon buktak azon, hogy a svájci jegybank aznap feladta az euróval szemben a 1,2-es keresztárfolyam további védelmét - írja a portál.

Amíg kiszámítható volt a Svájci Nemzeti Bank árfolyam-politikája, sok magyar magánügyfél ült frank eladási pozícióban. Abban bíztak, hogy nem futnak kockázatot, mert amíg ez a rendszer fennmarad, 1,20-nál nem lesz erősebb a frank. Azt is tudták, ha a svájciak eltörlik a küszöböt, akkor bármi megtörténhet, de ha 1,195-ös árfolyamon likvidálják a pozícióikat, nagy bajuk nem lehet.

A Saxo nem bírta a rohamot

A magyar brókercégek jellemzően a legelterjedtebb online brokering rendszert, a dán Saxo megoldását használták. A magyar ügyfél közvetlenül a magyar brókercéggel volt kapcsolatban, a magyar brókercég pedig, az azóta egyébként kínai tulajdonba került dán céggel. Amikor megtörtént a január 15-i bejelentés, és az árfolyam földcsuszamlásszerűen elrobogott egészen 1,20-ról, 0,8-ig, a magyar ügyfelek akkor is nyugodtak maradtak, hiszen abban bízhattak, hogy a beállított likvidálások életbe lépnek.

A Saxo rendszere viszont lefagyott és nem zárt 1,195-ön, hanem csak lényegesen lejjebb. A későbbi rengeteg jogi eljárás (Svájcban, Dániában, Angliában) nem teljesen egységesen ítélte meg, hogy az ebből fakadó veszteségét a dán bank átháríthatta-e az ügyfeleire, mint valami rendkívüli, kikerülhetetlen esemény következményét, vagy neki kellett volna benyelnie a nagy mínuszt, de azért az eljárások szinte kivétel nélkül az ügyfeleknek adtak igazat.

Mindenesetre a Saxo előbb kiértesítette a megdöbbent magyar ügyfeleit, hogy más árfolyamokon sikerült csak likvidálnia a pozíciókat, így az ügyfelek a beállított, legfeljebb 5-20 százalékos veszteség helyett 50-70 százalékos veszteséget szenvedtek volna el. A magyar ügyfelek szerint már ez is teljesen jogtalan volt,

Mindennél is többet buktak

Ám a rémálomnak még nem volt vége, mert este jött még egy kör, a Saxo korrigálta magát, és azt közölte, hogy az első körben közöltnél is sokkal nagyobb, nyolcszoros-tízszeres veszteségek keletkeztek. Magyarul, ha valaki 5 millió forintot fektetett be, este kapott egy értesítést, hogy azon túl, hogy mindent elbukott, még legyen kedves 50 millió forintot behozni.

Az ügynek viszont ezzel nem lett vége, a PSFN ugyanis beperelte őket azért, hogy a Saxo által számolt teljes mínuszt és a késedelmi kamatokat fizessék meg. A PSFN az utolsó pillanatig várt a per elindításával, az ötéves elévülés előtti utolsó napon, 2020. január 14-én indította el a pert, amelynek tárgya pénzkövetelés érvényesítése. A pernek az Index szerint az lehet az oka, hogy ha a Saxóval is pereskedő PSFN elbukná a pert a dán bank ellen, akkor az ügyfelektől beszedhesse s pénzt, ne csússzon ki az erre rendelkezésre álló határidőből.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!