Március vége óta a bitcoin bányászatából napi átlag 57 millió dollár bevétel keletkezett – áll a CryptoParrot kereskedelmi szimulációs cég összeállításában.

Ez összesen 1,7 milliárd dollárt takar, ami a legutóbbi, 2017. decemberi árfolyamelszálláshoz képest is 40,1 százalékos növekedés, akkor 1,2 milliárd dollár árbevétel keletkezett.

Emögött a virtuális pénzeszköz árfolyamának idei 90 százalékos emelkedése áll, ami akkor is sokaknak hozott rengeteg pénzt, ha az eszköz az elmúlt időszakban nagyot korrigált lefelé.

Az árfolyamemelkedéssel a bányászok összetétele is megváltozott. Megjelentek a nagy, intézményi szereplők, akik azzal az erővel le is tarolták a piacot. A legtöbb árbevétel ezeknél, a nagy informatikai erőforrásokkal rendelkező intézményeknél keletkeztek, akik a nagyobb erejük miatt teljesen elveszik a teret a kisebb kapacitásokkal működő bányászoktól.

Ezt a szektor is érinti globális chiphiány, noha egyre több bányászásra alkalmas gépet szeretnének egyre többen üzembe állítani.

Közben egyre több kritika éri a bitcoint a környezetvédők részéről, lévén a bányászáshoz használt egyre növekvő informatikai kapacitások ennek megfelelően egyre több energiát nyelnek el. Elkerülhetetlennek tűnik, hogy idővel nagyobb súly jusson ezen a téren is a megújulóknak, mert ez a szempont önmagában aligha fogja eltántorítani az egyre értékesebb pénzeszköz kitermelésétől a bányászokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!