A részvénypiac forgalma 21,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A sok pozitív hírnek köszönhetően pluszban tartózkodnak a nemzetközi piacok, a budapesti tőzsdén ugyanakkor nem tükröződik az a vételi erő, ami a vezető indexekben látszódik. A Mol relatíve felülteljesítő volt, de esetében sem látni érdemi erőt - mondta az MTI-nek Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek.

Az elemző szerint makrogazdasági adatokban szegényes volt a nap, a gazdaság újraindulásával kapcsolatos remények bátorítják a vevőket. Több amerikai államban is növekvő fertőzésszámokat közöltek, ugyanakkor további szigorítást - például kötelező maszkviselést - jelentettek be, azt remélik, ezzel kezelni tudják a fertőzés újabb hullámát.

Pozitív hírek jöttek az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelemmel kapcsolatban is. Kína a korábbi megállapodásnak megfelelően az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlásának növelését tervezi, ami kedvezően hatott a piaci hangulatra. Európában pedig pénteken kezdődött az EU-s tagországok vezetőinek egyeztetése a 750 milliárd euró keretösszegű gazdasági élénkítő csomagról, az ezzel kapcsolatos remények is segítik a piacokat.

A Mol 9 forinttal, 0,47 százalékkal 1914 forintra erősödött, 4,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 0,78 százalékkal 11 440 forintra csökkent, forgalmuk 11,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5,50 forinttal, 1,40 százalékkal 387,50 forintra esett, forgalma 493,6 millió forint volt.

A Richter-papírok 80 forinttal, 1,14 százalékkal 6930 forintra gyengültek, forgalmuk 4,1 milliárd forintot ért el.

A napi tőzsdei eseményekhez tartozik, hogy az MKB Bank mérlegeli a lehetőségét, és vizsgálja feltételeit a horvát Slatinska banka d.d.-ben történő részesedésszerzésnek - mint ahogy a Portfolio által kiszúrt tőzsdei közlésből kiderül.

A BUMIX 3569,85 ponton zárt pénteken, ez 22,20 pontos, 0,63 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai indexek közül az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 index 0,67 és 0,59 százalék emelkedést ért el, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,70 százalékkal emelkedett.

Pénteken már csitult az aggodalom a tőzsdei befektetők körében egy második járványhullám kitörésével kapcsolatban, figyelmüket ehelyett a korlátozások feloldásától várt gazdasági fellendülésnek szentelték.

A piacok árfolyamemelkedéssel nyugtázták az Európai Tanács pénteki videokonferenciáján a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról és a többéves keretköltségvetésről létrejött keretmegállapodást. Annak ellenére is, hogy a tagállamok között megosztottság mutatkozik az alap felhasználását illetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!