Magyar idő szerint várhatóan ma éjszaka teszi közzé az MSCI az indexeinek számításánál figyelembe vett új súlyokat és az indexei kosarában szereplő értékapapírok névsorát. A hazai befektetők részéről várhatóan két részvény szempontjából lehet fontos a bejelentés, ez a Richter és a Magyar Telekom.

A gyógyszergyártó cég részvényei a mostani piaci várakozások szerint visszakerülhetnek a kosárba, s ez az indexkövető alapokon és portfóliókon keresztül extra keresletet generálhat a gyógyszergyártó cég részvényei iránt. Emlékezetesen, hogy amikor a cég részvényei tavaly ősszel kikerültek a fontos indexből, akkor néhány nap alatt hatalmasat zuhant a gyógyszercég részvényeinek árfolyama. Az indexből való kikerülést követően nagy forgalom mellett esett az addig fontos támaszként szolgáló 3800 forintos - azaz tizedelés előtt akkor még 38 000 forintos - szint alá a részvény. Az akkor piacra került mennyiséget hosszú hónapok alatt sem volt képes a piac feldolgozni, s csak 10 hónap elteltével, idén szeptember végén került ismét e szint fölé a kurzus, amely már 4200 forint felett jár.

A Magyar Telekom esetében hasonló jelenségtől tartanak a befektetők. Az indexek számítási szabályzata szerint ugyanis Magyarország esetében elég, ha három részvény szerepel az indexek kosarában. Mivel a távközlési cég részvényei a csökkenő kapitalizáció és forgalom miatt számos egyéb kritériumnak nem felelnek meg, ezért könnyen elképzelhető, hogy a felülvizsgálatkor a Richter bekerülésével a Telekom kikerül onnan. Ez vélhetően szerepet játszik a gyenge fundamentumok mellett a részvény jelenlegi teljesítményében, az árfolyam 300 forint alatt, történelmi minimumon tartózkodik.

A kérdés csak az, hogy az MSCI döntése mennyire épült már be az árfolyamokba. A Richter részvények szeptember eleje óta mintegy 20 százalékkal drágultak, a Telekom részvények pedig 10 százalékot meghaladó mértékben estek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!