A régióból elsőként a lengyel tőzsdének sikerült felkerülnie a fejlett piacok közé a világ egyik legnagyobb indexszolgáltatója, az FTSE Russel besorolása szerint. A szeptemberi felülvizsgálat nyomán a lengyel értékpapírpiac jövő szeptembertől lesz része az indexszolgáltató jelenleg 25 országot tartalmazó fejlett piaci kategóriájának. Az FTSE Russel közleményében emlékeztet arra, hogy Lengyelország már 2011 óta a felminősítés előszobájának tekinthető figyelőlistán szerepelt.

A lengyel tőzsde vezetése természetesen nagy megelégedéssel nyugtázta a döntést és sikerként értékelik azt. Közleményük szerint az elismerése a lengyel gazdaság és tőkepiac által elért fejlődésnek. Kiemelik, hogy Lengyelország megfelel az összes fejlett piaccal támasztott követelménynek, többek között a biztonságos kereskedés és a kereskedés elszámolása is megfelelően biztosított.

Ugyanakkor a mellett, hogy valóban elismerést jelent egy piac számára a fejlett kategóriába való felkerülés, a mostani döntésnek valójában vajmi kevés köze volt a lengyel gazdaság utóbbi években mutatott teljesítményének. Inkább technikai jellegű az ok, amiért a lengyeleknek ez épp most sikerült.

Az FTSE Russel ugyanis egy meglehetősen bonyolult feltételrendszer mentén dönti el, hogy az adott piacot melyik kategóriába sorolja. A lengyel piaccal kapcsolatban egyedül egy felügyeleti, szabályozási kérdésben talált eddig kivetnivalót az index szolgáltató. Ez pedig a részvényesi megbízottak jogi kezelése, illetve a gyűjtőszámlák és az elkülönített számlák használata volt. Az FTSE szerint ugyanis a lengyel piacon inkább az elkülönített számlák hazsnálata volt elterjedt és az ma is. Azonban a fejlett európai országokban is ebbe az irányba mozdult el időközben a gyakorlat és épp ezért ez a lengyel gyakorlat már nem akadálya a felminősítésnek.

Románia viszont egyelőre nem örülhet hasonlóan kedvező döntésnek. A román részvénypiac jelenleg az úgynevezett "Frontier Markets" kategóriában található, ez a feltörekvő piacnál egy kategóriával lejjebbi besorolást jelent. Az FTSE már 2016 szeptemberében felvette a felminősítésre várók listájára Romániát. Ugyan most úgy ítélték meg, hogy az értékpapír kölcsönzés jogi szabályozásával előrelépést tett az ország, azonban a piac likviditása még mindig nem megfelelő. Eközben elismerték a Bukaresti Értéktőzsde erőfeszítéseit, amellyel egyre több kibocsátót igyekszik a parkettre csábítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!