A zsarolóprogram-támadások száma és súlyossága évek óta növekszik, növekednek a váltságdíjak, amiket az elkövetők követelnek, immár gyakran korábban elképzelhetetlen összegekről van szó.

Bár az adatok riasztóak, ez nem jelenti azt, hogy tehetetlenek lennének a támadásokat szervező csúcstechnológiás zsarolókkal szemben. A No More Ransom kezdeményezés több mint száz ingyenes dekódoló eszközt kínál a túszul ejtett fájlok megmentéséhez – közölte az Europol.

A kedden hatodik évfordulóját ünneplő No More Ransom kezdeményezés a titkosított fájlok feloldásához szükséges kulcsokat, valamint információkat nyújt arról, hogy miként kerülhetjük el a fertőzést.

Az Europol, a holland rendőrség (Politie) és informatikai biztonsági cégek által indított No More Ransom portál kezdetben négy eszközt kínált a különböző típusú zsarolóprogramok feloldásához, és csak angol nyelven volt elérhető.

Hat évvel később a No More Ransom 136 ingyenes eszközt kínál 165 zsarolóprogram-változathoz, köztük a Gandcrab, a REvil/Sodinokibi, a Maze/Egregor/Sekhmet és még sok más változathoz. A programhoz több mint 188 partner csatlakozott a köz- és magánszektorból, akik rendszeresen új dekódolóeszközöket biztosítanak a legújabb rosszindulatú szoftverek ellen. 

A program eddig több mint 1,5 millió embernek segített sikeresen visszafejteni az eszközei zárolását anélkül, hogy a bűnözőknek fizetniük kellett volna. A portál 37 nyelven érhető el, hogy a zsarolóvírusok áldozatainak világszerte jobban tudjon segíteni.

A legjobb gyógymód a zsarolóvírusok ellen továbbra is a megelőzés. Erősen ajánlott:

  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot az elektronikus eszközökön tárolt adatokról.
  • Figyeljen oda a kattintásokra - tudja, hogy egy link hová vezet?
  • Ne nyissa meg az ismeretlen feladóktól érkező e-mailek mellékleteit, még akkor sem, ha fontosnak és hitelesnek tűnnek.
  • Győződjön meg arról, hogy biztonsági szoftvere és operációs rendszere naprakész.
  • Használjon kétfaktoros hitelesítést (2FA) felhasználói fiókjainak védelmére.ű
  • Korlátozza a nagy mennyiségű vállalati adatok külső fájlcserélő portálokra történő exportálásának lehetőségét.
  • Ha áldozattá válik, ne fizessen! Jelentse a bűncselekményt, és nézze meg a No More Ransom oldalon a dekódoló eszközöket.