Az ESET adatai szerint az alkalmazás népszerűségét mutatja, hogy a rövid videók megosztására és megtekintésére alkalmas felület mindössze hat év alatt meghatározó közösségi médiummá vált, brit és amerikai felhasználói pedig már több időt töltenek el az alkalmazásban, mint a YouTube-on.

Lehangoló tény: a gyerekek napi négy óra hosszáig meresztik szemüket a telefon képernyőjére

Naponta átlagosan majdnem négy órát használja a telefonját a 8-15 éves korosztály - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából a Fabricula kutatócég által készített kutatásból. Az átlagos napi képernyőidő a megkérdezettek körében 9 perc és a közel teljes nap között változott. Bővebben>>>

Ötféle csalás van: első a gyors pénzszerzésre utazik

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítója öt tipikus csalást sorol fel:

Első helyen a gyors meggazdagodást ígérő átveréseket és kripto-csalásokat említi.

A szélhámosok gyakran úgy csapják be áldozataikat, hogy hatalmas hasznot ígérnek kevés erőfeszítésért cserébe. A népszerűvé váló, és gyakran bezuhanó kriptovaluták általában nagy visszhangot váltanak ki az interneten, sokszor pedig éppen a TikTokon próbálják átverni velük az embereket. Ezek az ajánlatok viszont túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek, és valójában nem is azok.

Pszichológuscsoportok figyelmeztetnek a gyerekekre leselkedő veszélyekre

Az Amerikai Pszichológiai Társaság most először adott ki ajánlásokat a tinédzserek közösségi média használatára vonatkozóan. Bővebben>>>

A klasszikus módszernek is bedől, aki nem számít rá

A másik csalási mód a klasszikusnak számító adathalász-üzenetek. Ezek olyan e-mailek vagy szövegek, amelyeket véletlenszerűen küldenek ki abban a reményben, hogy egy tiktoker postaládájában landolnak.

  • Felajánlhatnak ellenőrzött jelvényt a TikTok-fiókhoz,
  • ígérhetnek több követőt vagy szponzori együttműködést.
  • Amint a célpont rákattint az üzenetben található linkre, átirányítják egy olyan oldalra, ahol a TikTok bejelentkezési adatokat kérik.

Ha nincs bekapcsolva a kétfaktoros hitelesítés – ami a TikTok-fiókokban nem alapbeállítás – az adatok átadása után a hackerek átveszik az irányítást a fiók felett, és akár ki is zárhatják a valódi felhasználót, akinek így, ha például egy influenszerről van szó, akár a megélhetése is veszélybe kerülhet.

Tele a TikTok kamuprofilokkal

Az ESET szerint a TikTok még mindig tele van bot-fiókokkal, amelyek úgy lépnek kapcsolatba az áldozatokkal, hogy a megcélzott felhasználók azt hiszik, egy valódi személlyel csevegnek – a gyerekek különösen sebezhetők ebből a szempontból.

  • A botok bizalmas adatokat kérhetnek célpontjaiktól, vagy akár egy csaló weboldalra irányíthatják át őket, ahol megpróbálnak adatokat szerezni tőlük, vagy kártékony szoftvereket telepíthetnek a telefonjukra.
  • A TikTok hamis fiókjai időnként letölthető alkalmazásokat hirdetnek, amelyek valójában átverések.
  • A felhasználó találkozhat olyan esettel is, amikor a fiók azt állítja, hogy bizonyos fizetős alkalmazások egy külső féltől származó alkalmazásboltból ingyenesen letölthetők.

Ezek az alkalmazások viszont a személyes adatokat próbálják ellopni, vagy kártékony szoftvereket, reklámprogramokat telepíthetnek a készülékekre.

Az ötödikként felsorolt csalás során egyes fiókok megpróbálhatják valódi hírességeknek kiadni magukat, általában lemásolva egy sztár felhasználói fiókját, így próbálnak meg minél több követőt szerezni, és mielőtt lebuknának vagy jelentenék őket, a platformot átverésekre, például kriptopénz-befektetési csalások népszerűsítésére használhatják.

Hogyan védhetik meg a gyermekeket?

Kiberbiztonsági szakértők szerint az adatok biztonsága érdekében érdemes bekapcsolni a kétfaktoros hitelesítést a gyermekek által használt fiókokon is.

Más platformokhoz hasonlóan a TikTok sem lép kapcsolatba a felhasználóval azért, hogy számlaadatokat, jelszavakat, egyszeri jelszót vagy más bizalmas információt kérjen. Ha mégis ilyen kérés érkezik, az biztosan átverés.

  • Azt tanácsolják, hogy a szülők válasszák ki a gyermekek korának megfelelő eszközöket, és szabjanak tematikus és időbeli korlátokat a használatukra.
  • Célszerű szülői felügyeletet lehetővé tevő alkalmazásokat is letölteni.
  • Ösztönözzék a gyerekeket érdekes, interaktív programok használatára, mint például a programozás alaplépéseinek megtanulását segítő weboldalakéra.

Kiadta a bankkártya-adatait? Ha igen, kisemmizte magát és még kártérítés sem jár

Korlátozott a lehetőség az ügyfél pénzének visszaszerzésére, ha az ő aktív közreműködésével szerzik meg azt a digitális adathalászok. A fogyasztó súlyos, szándékos gondatlansága esetén ráadásul a pénzforgalmi szolgáltatónak (banknak) nincs kártérítési kötelezettsége sem. A gondatlanságot, netán csalárd szándékot viszont a banknak kell részletes vizsgálattal bizonyítania. Bővebben>>>

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport