Dél-Korea nemzetvédelmi okokból kémműholdat állít pályára az elkövetkező hónapokban – írta meg az Interesting Engineering szöuli források alapján. A hvg.hu által szemlézett cikk szerint a műveletet ugyanakkor nem ők, hanem Elon Musk űripari cége, a SpaceX bonyolítja le.

A vállalat egy Falcon-9-es hordozórakétán viszi fel a szerkezetet, amit a megállapodás értelmében 2023 végéig kell elvégezniük.

A műholdat teljes egészében Dél-Korea, illetve a Korea Aerospace Research Institute tervezte és fejlesztette. A szervezet 2025-ig további négy ilyen berendezést szeretne megépíteni és üzembe helyezni az űrben. Ezeket szintén a SpaceX állíthatja majd pályára. Az indítás minden esetben az Egyesült Államokból zajlik majd.

Szöul egy, még 2017-ben megálmodott program, a „425 projekt” keretében kérte fel a SpaceX-et a műveletre. A folyamat célja, hogy Dél-Korea egyre önálóbb szerephez jusson a felderítésben és az információgyűjtésben, amit ma még az Egyesült Államok hírszerző ügynökségeinek segítségével végez.

A pályára állítandó új műholdakat olyan berendezésekkel látták el, amelyekkel Észak-Korea katonai mozgolódásai is megfigyelhetővé válhatnak. Dél-Korea ugyanakkor nem először köt megállapodást a SpaceX-szel, hiszen 2020 júliusában is ők segítettek nekik feljuttatni egy katonai műholdat, az ANASIS-II-t.