A Lift Energy Storage Technology (LEST) névre keresztelt rendszer a meglévő épületekbe már beépített liftekre támaszkodna. Amikor azokat nem emberek szállítására használják, akkor autonóm robotok nedves homoktartályokat vagy más nagy sűrűségű anyagokat rakodnának ki-be és a lift ezeket szállítaná az alsó és felső szintek között.

A rendszer lényege, hogy a liftek regeneratív fékrendszerei akkor a leghatékonyabbak, ha nehéz terhet szállítanak. Mivel a lifteket felfelé egy ellensúly segíti, lefelé többletenergiát termelhetnek, amelyeket akár tárolni is lehet.

A kutatók becslése szerint világszerte több mint 18 millió felvonó üzemel, és ezek közül sokan jelentős időt töltenek üresen - írj a Techspot.

A vezető szerző, Julian Hunt elmondta, hogy az ötlet azután jutott eszébe, hogy egy épület 14. emeletén lévő lakásba költözött, és sok időt töltött a lifttel fel-le utazással.

Még sok a nyitott kérdés

A valós használat előtt számos akadály áll. Először is figyelembe kellene venni a meglévő épületek mennyezetének teherbírását. Az üzemeltetőknek az épületek tetején és alján is helyet kellene biztosítaniuk a nehéz súlyok tárolására, és figyelembe kellene venniük, hogy a rendszer mekkora többletkopást jelentene a meglévő felvonó-infrastruktúrának.

Akit megfogott a téma, itt mélyedhet el benne.