Az Európai Bizottság csütörtökön javaslatot terjeszt elő arra vonatkozóan, hogy az elektronikus eszközök gyártói egységes töltőket forgalmazzanak mobiltelefonokhoz, táblagépekhez, kamerákhoz és fejhallgatókhoz – írja a Politico.

Az Európai Unió végrehajtó testülete és jogalkotói már több mint egy évtizede szorgalmazzák ennek létrehozását, mivel környezetkímélőbb és kényelmesebb a felhasználók számára. Emellett a vezetékes töltők eladását függetlenítenék a készülékektől, valamint minden vállalatot köteleznének arra, hogy kizárólag USB-C csatlakozókat használjanak.

Ezen új jogszabály fő célpontja az Apple, amely eddig is visszaverte a töltők kötelező szabványosítására irányuló uniós kísérleteket. Az amerikai techóriás szerint – melynek iPhone termékei ettől eltérő, Lightning kábeleket használnak – a készülő szabályozás hátráltatná az innovációt, a visszahívott töltők miatt pedig nagymennyiségű elektronikai hulladékot termelne, valamint a vásárlók sem örülnének neki. A cég helyzetértékelésben az is közrejátszik, hogy a rivális Android-alapú eszközök már az említett USB-C csatlakozókat részesítik előnyben. Az új szabályok nem érintik közvetlenül az összes terméket, csak azoknak töltőpontjait, továbbá az e-book olvasókra sem vonatkoznak.  

A Bizottság jövőre kívánja elfogadni a javaslatot, és az üggyel szorosan foglalkozó tisztviselő szerint 2024 közepére lenne esedékes a gyakorlatban. A gyártóknak emellett fel kell hagyniuk azzal, hogy minden okostelefonhoz új töltőt adnak, amely szintén támogatná a mérhetetlen mennyiségű elektronikai hulladékok visszaszorítását. Számításaik szerint a javaslat végrehajtása 980 tonnával csökkentené az e-szemét mértékét éves szinten.