A Wall Street Journal értesülései szerint a Szövetségi Energiafelügyeleti Bizottság  (FERC) azzal vádolja a francia Total SA-t, hogy 2009 és 2012 között houstoni székhelyű leányvállalata olyan, számára veszteséges gázbeszerzéseket hajtott végre, amellyel eltérítette a piaci árfolyamokat, s ez más pozícióin ennél jóval jelentősebb nyereséget hozott a cégnek. A hatóság összesen 38 ilyen esetet vélt felfedezni.

Az FERC nem közölte, hogy az ügyletek összesen mekkora nyereséget hoztak a Totalnak, s azt sem, hogy a fogyasztók számlái érintettek-e az ügyben. A francia olajcég írásban tagadta a vádakat, s közölték, meggyőződésük hogy egyik alkalmazottjuk esetében sem állnak meg az FERC állításai. Közölték, teljes mértékben együttműködnek az amerikai hatóságokkal, s az összes szükséges dokumentumot azok rendelkezésére bocsátották.

A Total egyike a legnagyobb olajtermelő vállalatoknak - emlékeztet a lap - s jelentős kereskedési tevékenységet folytató részlege is van, amely nyersolajat, finomított termékeket és vegyipari termékeket vesz és elad. Az Egyesült Államokban 25 éve van jelent a fizikai és határidős földgázpiacon.