Az 1985-ben üzembe helyezett csehországi atomerőmű négy blokkjának működési engedélye 2017 végén lejár - írja az MTI.

Az 1. és a 2. energiablokk működési engedélyét már korábban, márciusban, illetve júniusban meghosszabbították, szintén meghatározatlan időre. A döntés azt jelenti, hogy a tulajdonos, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) a jövőben továbbra is üzemeltetheti ezt az atomerőművet az engedélyben meghatározott feltételek alapján.

A szovjet technológiák alapján működő Dukovany atomerőmű négy blokkjának összteljesítménye 2040 megawatt, ami a csehországi áramfogyasztás egyötödét fedezi.

Az régebbi atomerőmű korszerűsítésébe a CEZ az utóbbi három évben összesen 18 milliárd koronát (mintegy 2070 milliárd forint) fektetett be. A CEZ azt tervezi, hogy az erőművet még legalább húsz évig üzemeltetni fogja.

A másik, újabb csehországi atomerőművet, Temelínt, 2000-ben helyezték üzembe, és két szintén orosz technológiájú energiablokkal működik. Az építési munkálatokat azonban az amerikai Westinghouse cég fejezte be.

A CEZ szeretne még két újabb energiablokkot építeni Temelínben. A szükséges pályázat már ki is volt írva, de miután a cseh állam nem volt hajlandó hosszabb távon garantálni az áram átvételét, a társaság a pályázatot megszüntette.

A két atomerőmű fedezi a csehországi áramszükséglet mintegy 36 százalékát. Az atomerőműveket üzemeltető CEZ részvényeinek a 70 százaléka az állam kezében van.