Egy hágai bírói testület úgy ítélte meg, hogy a Royal Dutch Shell multinacionális olaj- és gázipari vállalat felelőssé tehető a klímaváltozásért, ezért elrednelte, hogy a cég 2030-ig 45 százalékkal csökkentse a szén-dioxid kibocsátását. A hírről elsőként a Euronews számolt be.

A pert a Holland Földbarátok (Milieudefensie voor Veranderaars) környezetvédelmi szervezet nyújtotta be 2018-ban hat másik szervezettel, köztük a Greenpeace-szel, illetve több mint 17 ezer felperessel egyetemben. A vád egyértelmű volt: miközben a Shell a legnagyobb környezetszennyezők közé tartozik Hollandiában (például a vállalat évente kilencszer annyi szén-dioxidot bocsát ki tevékenysége során, mint az egész németalföldi ország) és miközben a cég a ’60-as évek óta tudja, hogy az olaj és a gáz használata káros az éghajlatra, az összes beruházásának csak elenyésző részét fordítja fenntartható energiára.

A környezetvédelmi szervezetek szakértői szerint márpedig a Shell felelőssége, hogy ne károsítsa se a társadalmat, se az éghajlatot.

A per első meghallgatására 2020 decemberében került sor, Hágában. A felperesek nem kártérítést kértek, hanem azt, hogy a bíráság mondja ki: a Shellnek többet kell tennie a klímavédelemért, a cégnek meg kell változtatnia a cégpolitikáját.

A mai döntés mindannyiunk és a gyermekeink számára is remek hír - mondta a Milieudefensie szóvivője az Euronews Green-nek. Hozzátéve, hogy a Shellnek úgy kell módosítja politikáját, hogy az valós időben is jóval kevesebb károsanyagot bocsátson ki. Azt ugyan nem a bíró feladata megmondani, hogyan kell ezt a változást a Shellnek megtennie, de a könryezetvédők biztosak abban, hogy a vállalat mostantól nem tudja folytatni az eddigi olaj és gáz szivattyúzási politikáját. 

Még akkor is, ha a Shell fellebbezés mellett dönt, a mai bírói döntés több ilyen esetet eredményez majd világszerte, és a politikusok, valamint az olaj- és gázipari társaságok érezni fogják a nyomást, hogy megváltoztassák az eddig követett irányt

- mondta a szóvivő.

A hír a magyar Greenpeace Facebook oldalán is megjelent; a szervezet kommnetje szerint a döntéssel a holland bíróság megerősítette, hogy a fosszilis nagyvállalatoknak fel kell hagyniuk a környezet és a jövőnk pusztításával. ‍

Ez az első eset, hogy egy multinacionális vállalatot felelőssé tesznek a klímaváltozás okozásáért, és arra kötelezik, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátásait. Annak érdekében, hogy tartható legyen a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben kitűzött, legfeljebb 1,5 fokos felmelegedési küszöb, a vállalatnak 2030-ig 45 százlaékkal kell mérsékelnie a kibocsátásait - olvasható a posztban.

Hollandia: puskaporos hordó 

A hivatalos német szélenergiás hírportál, a Windbranche azt írja hogy a pert ugyan a Shell-csoport szén-dioxid-kibocsátására vonatkoztatva indították, de az ítélet a beszállítókra is vonatkozik. A bíróság az ítéletében arra a következtetésre jutott, hogy , hogy a Royal Durch Shell (RDS) köteles a Shell-csoport, a beszállítói és az ügyfelei számára iránymutatást kidolgozni és adni a csökkentés menetét illetően. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Shell szén-dioxid kibocsátása jóval magasabb az átlagnál, és ez hozzájárul a globális felmelegedéshez, amely "veszélyes éghajlatváltozáshoz vezet és komoly kockázatokat jelent az emberi jogokra".

Ezért kötelezte a Shellt a bíróság arra, hogy drasztikusan visszafogja a kibocsátását, de a cég abban teljesen szabad kezet kap, hogy e kötelezettséget hogyan teljesíti.

A bírósági döntés azért is érdekes, mert Hollandiában nem ez az első eset, amikor civilek meghátrálásra kényszerítenek ilyen ügyben más hatalmakat. Érdemes visszaidézni: 2015-ben egy másik civilszervezet, az Urgenda (és 900 civil) perelte be a holland kormányt, amiért az nem tett eleget a klímavédelemért, és nem elég gyors menetrendet állított össze a megújuló energia térnyerésére az országban.

Ezt a pert is megnyerték a civilek, és a holland kormány napenergiába és szélenergia projektek támogatásába kezdett, amit a jelenből már csak zöldenergiás boomként jellemeznek. De az a per is Holandiában zajlik, ami a szénerőműves lobbi szárnyait szegte - ugyancsak a megújulók térnyerése és a klímavédelmi célok teljesítése érdekében.