Mégsem zár be a marosludasi cukorgyár, állítják a romániai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékesei - írja a Maszol. Az üzemben csak a cukorrépa feldolgozást szüntetik be, a továbbiakban cukornádból előállított nyerscukrot fognak finomítani. Ez jó hír a gyár dolgozóinak, legalábbis egy részüknek, de rossz a cukorrépa termelőinek.

A marosludasi gyár évi 440 ezer tonna cukorrépát képes feldolgozni, azonban egy ideje már nem termel teljes kapacitással. A szaktárca adatai szerint 2021-ben az üzemben 37 735 tonna cukrot állítottak elő. Egy évvel korábban még 43 171 tonna volt a termelés.

A Maros megyei gyárnak a nyerscukor finomítására való átállása azt jelenti, hogy az erdélyi cukorrépa-termelőknek profilt kell váltaniuk, nem lesz ugyanis kereslet az ipari növényre.

A ludasin kívül az országban egyetlen cukorgyár működik, az osztrák Agrana tulajdonában levő Romani. Ennek évi cukorrépa-feldolgozási kapacitása 550 ezer tonna, amit azonban nem használnak ki teljes egészében. Tavaly a Neamț megyei üzemben 44 885 tonna cukrot állítottak elő cukorrépából, 69 059 tonnát pedig cukornádból származó nyerscukorból. Az utóbbi alapanyagot importálták.

A marosludasi gyár a francia Terreos tulajdonában van. Arról, hogy a világ egyik legnagyobb cukorgyártójának számító vállalat romániai termelési kapacitásának felszámolására készül, elsőként a Reuters hírügynökség számolt be. A globális és helyi szinten is pénzügyi problémákkal küzdő Terreos a közelmúltban közölte, hogy tárgyalásokat folytat a szakszervezettel a gyár bezárásáról.