Németországnak jelenleg nincs LNG-terminálja, a gázszükségletének mintegy 55 százalékát Oroszországból csővezetéken keresztül importált gázból elégíti ki. Az első LNG-terminál az északnyugat-németországi Brunsbüttelben lesz, az Elba Északi-tengeri torkolatánál - írja a dw.com.

A terminál építésére a német állami tulajdonú KfW bank szándéknyilatkozatot írt alá két energetikai vállalattal, a N. V. Nederlandse Gasunie és az RWE AG cégekkel. A létesítményt a Gasunie fogja üzemeltetni, a német kormány pedig a KfW-n keresztül 50 százalékos tulajdonos lesz - írja a Bloombergre hivatkozva a VG.hu.

A német kormány célja a terminál minél gyorsabb felállítása, ez évi 8 milliárd köbméter újragázosítási kapacitással rendelkezik majd.

A hatóságok reményei szerint a terminált később hidrogén, azaz fenntartható energiaforrás importjára állítják majd át. Robert Habeck gazdasági miniszter ismételten megerősítette Németország álláspontját, amely szerint a gázt a fenntartható energiaforrásokra való átállásig használják. Az oroszországi importtól való függőséget is csökkenteni kívánják, ez Oroszország Ukrajna elleni támadása óta sürgetővé vált - írta a dw.com.

A lépés a Bloomberg szerint azt jelzi, hogy Európa fordulópontnak tekinti az ukrajnai inváziót, és le akar számolni az orosz energiától való hosszú ideje tartó függőségével.

Olaf Scholz német kancellár február végén jelentette be, hogy két LNG-terminált építenek az Északi-tengernél, Brunsbüttelben és Wilhelmshavenben. Ugyancsak az orosz agresszió miatt földgáz- és kőszénkészletek felhalmozását és a megújuló energiaforrások gyorsabb bevezetését szorgalmazta. A kancellár már kedden - az Ukrajna elleni orosz támadás előtt - úgy döntött, hogy leállítja az Északi Áramlat 2. nevű, Oroszországból Németországba vezető gázvezeték engedélyezési eljárását.