Az új koronavírus-járvány miatt adott rendkívüli támogatásokat ítélt meg több ország is a nemzeti légitársaságainak is: így tett a holland kormány a KLM esetében, míg a portugál pedig a TAP Airnek dobott mentőövet. A támogatást viszont az Európai Unió Bíróságán a Ryanair ír fapados légitársaság támadta meg, mert szerintük az állami támogatás ellentétes a verseny szabadságával. 

„A bíróság 10-e számú, kibővített tanácsa ezennel hatályon kívül helyezi a Bizottság C2020/3989 számú döntését, amelyet 2020. június 10-én hoztak a TAP portugál légitársasággal kapcsolatban SA 57369 szám alatt. Másodsorban a hatályon kívül helyezés joghatályát az Európai Bizottság új döntéséig felfüggesztjük” – mondta az Európai Unió Bíróságának alelnöke, Savvas Papasavvas az Euronews szerint, vagyis egyelőre nem tekintik szabályosnak a lépést.

Az Európai Bizottság megvizsgálja a döntést, utána dönt a további lépésekről. A légitársaságok állami támogatása alapvetően tilos az Európai Unióban, de a legtöbb érintett kormány – az Európai Bizottsággal egyetértésben – úgy gondolta, hogy az új koronavírus-járvány idején kivételt lehet tenni - írja az Euronews.