Záhonyban mintegy 100 milliárd forintos beruházási értékben fejleszti a magyar állam - valamint egy kínai kormányzati és egy magyar magánszereplő - a helyi vasúti terminált. A cél, hogy ipari parkos logisztikai központtá alakítsák át az itteni átrakodó állomást és környékét - írta meg lapunk a nyáron.

"A fejlesztés arra szolgál, hogy a Kínából Oroszországon keresztül érkező áru Záhonynál lépjen be Magyarországra és innen haladjon tovább Nyugat-Európa felé" - mondta a projekt kezdetének bejelentésén Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Magyarok és kínaiak együtt virágoztatják fel Záhony térségét

Az ITM és a MÁV-Rec Hulladékkezelési, Környezetvédelmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mint a CELIZ-konzorciumvezetője (Central-European Logistical and Industrial Zone) megállapodásának megfelelően megkezdte munkáját a Záhony Logisztikai és Ipari Övezet konzorcium; a napokban bejegyezték a magyar-kínai tulajdonú Kemecse Ipari Park Kft.-t, amely egyedülálló környezetet és támogatást biztosít a befektetők számára, ezáltal segíti a külföldi vállalkozások bevonzását és a záhonyi térség fejlesztését - írta az ITM közleményében.

A cégadatok szerint a MÁV-Rec az állami vasúttársaság és a L.A.C Holding Zrt. közös cége, az utóbbi társaság tulajdonosa Horváth László üzletember, tiszteletbeli kazah konzul.

A Kemecse Ipari Park Kft.-nek négy tulajdonosa van: a helyi önkormányzat, a kínai-magyar Sino-Hungary Industrial Development Kft., valamint Papcsák Ferenc fideszes politikus és ügyvéd egyik cége, valamint egy másik magánszemély, Jobbágyné Angyal Vivien cége.

A kormány szerint kanyarban kell előzni

A közleményben idézik György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárt, aki szerint a koronavírus-járvány még inkább felértékelte a beruházás jelentőségét, hiszen az átrendeződő nemzetközi versenyben lehetőségünk van kanyarban előzni.

A minisztérium és a konzorcium együttműködésének célja a záhonyi térség, kiemelten a vasúti határátkelőhely rehabilitációja. Emellett kiemelt célkitűzés olyan külföldi befektetők bevonzása, akik tőkét és tudást hoznak a térségbe, hozzájárulva ezzel a régió felzárkózásához, munkahelyteremtő és megtartó képességének növekedéséhez - közölte az ITM.

Jöhetnek a kínai cégek

A konzorcium munkájának eredményeként bejegyezték a Kemecse Ipari Park Kft.-t, amelyben a kemecsei önkormányzat mellett a kínai tulajdonú Sino-Hungary Kft. a többségi tulajdonos. A Kemecsei Ipari Park Kft. a rendelkezésre álló 100 hektáros területnek és logisztikai potenciáljának köszönhetően kiemelt lehetőséget, egyedülálló környezetet és támogatást biztosít a kínai cégeknek, megnyitva és zökkenőmentessé téve az utat a vállalkozások magyarországi beruházásainak megvalósításához - írja az ITM a közleményében.