Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán államfője úgy véli, hogy országának serényen munkálkodnia kellene azon, hogy befektetési lehetőségeket kínáljon azoknak a nyugati vállalatoknak, amelyek  az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt kivonultak Oroszországból - idézte a Moscow Times a politikus nyilatkozatát.

A kazah vezető kényes diplomáciai helyzetben lavíroz a háború februári kezdete óta: miközben országának alapvető érdeke fenntartani a jó viszonyt az oroszokkal, távolságot is kell tartania, nehogy miden oroszok elnökének az az ötlete támadjon, hogy beküldi Kazahsztánba is a hadsereget megvédeni az ott élő orosz kisebbséget. Kazahsztán nem ismeri el az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget Oroszországhoz tartozását.

Barátságtalan lépésnek tekinthetik

A Kreml barátságtalan lépésnek tekintheti a kazah államfő felvetését, ám Tokajevnek megvannak az érvei. Mint mondja, azt látják, hogy a világ országai küzdenek egymással a befektetői tőkéért. A közel 1400 Oroszországban érdekeltséggel rendelkező külföldi vállalat közel fele felfüggesztette tevékenységét, amit kihasználhatnak, feltéve, hogy a kormány jó lehetőséget teremt a nyugati szomszédtól távozók letelepedéséhez.

Kazahsztánt nyugaton azzal vádolják, hogy lehetővé teszi az úgynevezett "párhuzamos importot" Oroszországba, azaz azt a bevitelt, amikor a márkatulajdonosok engedélye nélkül szállítanak termékeket az orosz boltokba. Az amerikai kormány 18 ilyen államot tart nyilván. Kazahsztánban azonban július elején készült egy törvényjavaslat arról, hogy betiltsák ezt a fajta szürke reexportot.