A Walmart évi 95 000 és 110 000 dollár (33,1-38,3 millió forint) közötti összegre emeli a teherautó-vezetők kezdőfizetését, a dolgozók fizetése 87 000 dolláros átlagához képest is kiemelkedő ez – közölte a Walmart szóvivője a lappal. A belső képzési program keretében a Walmart más munkakörökben dolgozó munkavállalói 12 hetes tanfolyamon szerezhetnek képesítést kamionvezetésre, és csatlakozhatnak a vállalat belső flottájához.

A lépés akkor történik, amikor a teherfuvarozási ágazat továbbra is kihívásokkal küzd az Egyesült Államokban. Problémát jelent a sofőrök toborzása, mivel a teherautó-vezetők bére a világjárvány alatt folyamatosan emelkedett, ezért komoly verseny alakult ki a képesítéssel bíró munkaerőért.

Bár vannak jelek arra is, hogy csökken a kereslet a sofőrökért: a múlt hónapban a teherfuvarozási ágazatban 4900 munkahely szűnt meg, ami közel két év óta az első havi csökkenés, a szövetségi munkaügyi statisztikák szerint. A piaczsugorodása ellentétben állt a szolgáltatási ágazatban - beleértve az utazási ágazatot is - és a logisztikai ipar más területein tapasztaltakkal. Például a raktározásban folyamatosan több és több munkahely jön létre.

A Walmart és más nagy kiskereskedelemi láncok jelentősen növelték bevételüket a Covid-19 világjárvány idején, mivel a háztartási cikkek és az építőanyagok iránti kereslet megugrott, ami több ellátási láncban dolgozó munkavállaló iránti igényt teremtett. Ugyanakkor a nagyobb kereslet, a termelési szűk keresztmetszetek és a kikötői késedelmek a szállítmányozás túlterhelődését eredményezték.

"Biztosítani akarjuk, hogy továbbra is vonzzuk a sofőröket, de a meglévő sofőröket is meg akarjuk tartani" - mondta Karisa Sprague, a Walmart humánerőforrás-osztályának vezető alelnöke a döntésről. A Walmart az elmúlt két évben 7000 sofőrt vett fel a flottájába, tavaly 4500-at, a vállalat történetében a legtöbbet. Összesen mintegy 12 000 teherautó-vezetőt foglalkoztat a legnagyobb amerikai lánc.

A cég egy kisvárosnyi embert venne el üzleteibe más munkakörökbe is.