A közép-európai Technology Fast 50 lista a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket a megelőző négyéves időszak során elért árbevétel-növekedésük alapján rangsorolja. A múlt évhez hasonlóan az első öt helyezett idén is újoncnak számít a listán.

Idén az online repülőjegy-foglalási szolgáltatást működtető cseh Kiwi.com végzett az első helyen a leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai cégek között. A Kiwi.com tavaly még Skypicker.com néven szerepelt a Rising Star kategóriában, ahol az ötödik helyet szerezte meg, 1534 százalékos növekedést felmutatva. A Fast 50 rangsor élére viszont ennél jóval gyorsabb, 7165 százalékos növekedéssel tudott felkerülni a tech vállalat.

A lista második helyezettje a litván Deeper lett; az okoseszközöket gyártó cég 7048 százalékos árbevételnövekedést tudott felmutatni 2013-2016 között. A legnagyobb ugrást azonban a cseh Prusa Research produkálta, amely csaknem megtízszerezte növekedési ütemét, és 6910 százalékos növekedéssel a harmadik helyet szerezte meg a Deloitte CE Technology Fast 50 rangsorban.

Idén újra sikerült átlépni az 1000 százalékos küszöböt az átlagos árbevétel-növekedést figyelembe véve, ami arra utal, hogy középtávon is fenntartható az a robbanásszerű fejlődés a technológiai szektorban Közép-Európában, amelynek tanúi lehetünk" - mondta Csűrös Balázs, a Deloitte Technology Fast 50 hazai programvezetője.

Az idei Fast 50 listára két magyar tech vállalatnak is sikerült felkerülnie. A többek között Big Data megoldásokkal, adatvizualizációval és adatelemzéssel foglalkozó Starschema a 24. pozíciót szerezte meg 541 százalékos növekedéssel. Az üzleti intelligencia megoldásokkal, egyedi rendszerek fejlesztésével, illetve tanácsadással foglalkozó Hiflylabs pedig a 44. lett, 347 százalékos növekedéssel.

A Rising Star kategóriában olyan ígéretes vállalkozások indulhatnak, amelyek túl fiatalok ahhoz, hogy megfeleljenek az abszolút rangsorban való szerepléshez szükséges feltételeknek. Az idén a 3D-s modellek kereskedelmére szolgáló piacteret működtető litván CGTrader lett a Rising Star, a társaság négy év alatt 3329 százalékkal növelte árbevételét. A második helyen digitális megoldásokat kínáló horvát Q végzett 2246 százalékos eredménnyel, míg a harmadik pozíciót a lengyel Dogadamycie.pl szerezte meg, az online fordítási és tolmácsszolgáltatást nyújtó cég 1532 százalékos bővülést produkált.

E kategóriában két magyar vállalkozás is bekerült ebben az évben. A titkosítási megoldásokkal foglalkozó Tresorit az ötödik helyen végzett 967 százalékos növekedéssel. A robotikai szenzortechnológiát fejlesztő OptoForce, amely négy év alatt árbevételét 714 százalékkal növelte, a 9. pozíciót szerezte meg a Rising Star listán.

A 2017-es tíz legjobb
HelyCégOrszágNövekedés (%)Ágazat
1.Kiwi.com s.r.o.Csehország7 165It és digitális
2.Deeper, UABLitvánia7 048It és digitális
3.Prusa Research s.r.o.Csehország6 910It és digitális
4.Tooploox Sp. z o.o.Lengyelország2 827It és digitális
5.Absolvent.pl Sp. z o.o.Lengyelország2 437It éd digitális
6.Inloop, s.r.o.Szlovákia2 211It és digitális
7.NSoft d.o.o. MostarBosznia és Hercegovina1 990It és digitális
8.Good one, UABLitvánia1 962Internet, média & telekom
9.Cloud Technologies S.A.Lengyelország1 558It és digitális
10.Rimac AutomobiliHorvátország1 059clean tech és energia
Forrás: Deloitte

Címlapkép forrása: fotó: Shutterstock