Különleges érmét bocsátott ki a Royal Mint, Nagy-Britannia állami tulajdonban lévő pénzverdéje: az érme 20 centiméter széles és 10 kilót nyom. Egy kézben nem is fér el, és ezzel a mérettel ez a pénzverde 1100 éves története során gyártott legnagyobb érme - írja a Sky News.

A pénzverde szerint igazi mestermunkáról van szó, hiszen mintegy 400 óráig készítették a szakemberek, ebből csak négy nap a csiszolással, polírozással ment el. A gyártási folyamat ötvözte a hagyományos és innovatív érmegyártási technológiákat, például gravírozógépeket is használtak, de kézzel is megmunkálták, hogy eltüntessék az apróbb vágásokból eredő nyomokat. Az érmén mitológiai karakterek is megjelennek, mint az unikornis vagy éppen a sárkány. A másik oldalán II. Erzsébet királynő arcképe látható.

Clare McClennen, a Royal Mint divíziójának igazgatója szerint az új érme a csapatuk szakértelmének, mesterségbeli tudásának és hozzáértésének a bizonyítéka. Az érme névértéke 10 ezer font (azaz több mint 4 millió forint) és mindössze egy darab készült belőle. Ráadásul az már el is kelt: egy rejtélyes vevő hat számjegyű összeget fizetett érte. Van azonban az érmének egy kisebb - és pénztárcabarátabb - verziója is, mely csak 13 fontba kerül, és remélik, sok példányukra lesz vevő.

Van arany bankkártya is

A Royal Mint nemcsak óriásérmét készített aranyból. 2019-ben 23 ezer dolláros, 18 karátos aranyból készült bankkártyát dobott piacra. A Mastercard terméke vállaltan a vagyonos ügyfélkört célozza meg. Aki kifizeti a nagyjából hétmillió forintnak megfelelő árat, utána limit nélkül költhet vele, nem kell többé tranzakciós költséget fizetnie és személyre szabottan nézik az igényeit is utazás közben.