Az Aldit azért bírálták, mert „komoly károkat” okozott a latin-amerikai gazdáknak, miközben továbbviszi az Egyesült Királyság legolcsóbb banánjáért folytatott árháborút. A gazdálkodóknak kell viselniük a megugró inflációs költségek teljes terhét – írja a Retail Gazette helyi képviselők. véleménye alapján.

A világ banántermelésének 60 százalékát biztosító latin-amerikai gazdák képviselői szerint a „piac legolcsóbb banánjának” kínálatáért folytatott versenyben az Aldi „szabja meg azt az árat, amelyhez a többi szupermarketét irányítani fogják”. A gazdálkodók eközben azt állítják, hogy az árak több mint két évtizede nem emelkedtek, „mert az Aldihoz hasonló szupermarketek kihasználják az ágazat belső természetét”.

Ez annak ellenére van így a lap szerint, hogy a gazdálkodók a nyersanyagok, például a karton- és a műanyag-költségeinek ugrásszerű emelkedésével néznek szembe, valamint új biológiai biztonsági intézkedésekbe fektetnek be, hogy megvédjék a gyümölcsöt az úgynevezett TR4 banánbetegségtől. (A TR4 banánbetegségről itt olvashat bővebben.)

A négy nagy élelmiszerhálózat egyike, a Tesco ezen a héten ígéretet tett arra, hogy 2022 januárjától kifizeti a banántermelők megélhetési összegét. Ez azt jelenti, hogy „eleget fognak keresni ahhoz, hogy kielégítsék családjuk alapvető szükségleteit, beleértve az élelmet, a lakhatást, az oktatást, az egészségügyet, a közlekedést és a ruházatot”.