Lehet-e érdemben takarékoskodni a benzinnel, dízellel? A mindennapi tapasztalat szerint nem nagyon, a gyártók által megadott értékeket csak ideális körülmények között lehet teljesíteni – vagy még úgy sem.

 

Akik a tapasztalatok ellenére mégis elhiszik, hogy vannak különleges találmányok, amelyek jelentősen csökkentik az üzemanyag fogyasztást, azok a kereskedelemben, különösen az online térben tucatnyi terméket találhatnak, amelyek azt ígérik, tíz-húsz százalékkal mérséklik a járművek étvágyát - írta a Magyar Nemzet.

 

Napjainkban a legnépszerűbb eszközök elektronikusak. Az autó valamelyik könnyen hozzáférhető csatlakozójába – szivargyújtóaljzat, számítógép-bemenet – kell beilleszteni őket. Az egyik ilyen termék a forgalmazója szerint javítja a futásteljesítményt, csökkenti a károsanyag-kibocsátást, növeli a motorteljesítményt és meghosszabbítja az autó akkumulátorának élettartamát. Mindezt öt-húszezer forintért, ami néhány tankolás révén állítólag megtérül.

 

A német autóklub, az ADAC egy számítógépes magazinnal együttműködve megvizsgálta az egyik népszerű elektronikus eszközt.

 

A pendrive-hoz hasonló kütyüt egyszerűen csak be kell dugni az autó diagnosztikai aljzatába, a használatával akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítást ígérnek. Csakhogy az elektronikai szakértők nem találták nyomát semmilyen kommunikációnak a kütyü és a fedélzeti rendszer között. Az eszköz mindössze egy trafót, három fénykibocsátó diódát és a szükséges kapcsoló tranzisztorokat, ellenállásokat tartalmazza.

Markus Sippl, az ADAC járműtechnológiai vezetője szerint egyszerűen lehetetlen olyan technológiát beépíteni egy ilyen kütyübe, amely a számos, különböző motorvezérlő egységgel rendelkező dízel- vagy benzinüzemű járműben egyaránt megtakarítást eredményezne - írta a napilap.