Juan Guaidó, ellenzéki vezető magyar idő szerint szombat délután 5 óra után néhány perccel kiírta a Twitterre, hogy az első élelmiszereket és gyógyszereket szállító segélyszállítmány Brazíliából átjutott a venezuelai határon - írja a BBC-re hivatkozva az Index.

Közben Venezuelában egyre feszültebb a helyzet, több városban is összecsaptak a rendőrökkel a segélyszállítmányokra váró tüntetők. Caracasban pedig a BBC szerint Nicolás Maduro hívei is tüntettek, "Jenkik, haza!" feliratú táblákkal.

A venezuelai kormány pénteken éjjel elrendelte a kolumbiai határ egyes átkelőinek lezárását, amikor a héten landolt amerikai segélyszállítmányt tervezték átvinni az országba. Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Twitter-bejegyzésben magyarázta az intézkedést, amit az MTI idézett: a "venezuelai békét és szuverenitást komoly fenyegetés" érte.

A kolumbiai Cúcuta városban, a venezuelai határnál az utóbbi napokban több tonna élelmiszer- és gyógyszersegélyt halmoztak fel, amit Juan Guaidó ellenzéki vezető hívei be akarnak juttatni az országba.

Szombaton a katonaság által lezárt határterületekhez rengeteg ember érkezett, akik közül sokan átugráltak a hadsereg által felállított akadályokon, mire válaszul a katonák könnygázt lőttek ki. A BBC szerint nem sokkal később a katonák elhagyták a posztjaikat.

Segélykoncert is volt

A fejlett világ által támogatott Guaidó pénteken részt vett a határ kolumbiai oldalán azon a segélykoncerten, amelyet Richard Branson brit milliárdos szervezett 100 millió dollárnyi (28 milliárd forint) segély összegyűjtésére. Azt már előre lehetett tudni, hogy Iván Duque kolumbiai és Sebastián Pinera chilei elnök részt vesz a koncerten - írja az Index.

Az ENSZ New York-i székhelyén tartózkodó Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter sajtótájékoztatóján "színjátéknak" nevezte az ellenzék kísérletét arra, hogy segélyeket szállítanak be az országba, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy ő szervezi a segélyszállítást.

Komolyabb összecsapások is voltak

Korábban arról szóltak hírügynökségi jelentések, hogy a venezuelai biztonsági erők összetűzésbe keveredtek civilekkel a Brazíliával közös határhoz közeli egyik településen, és ebben legkevesebb két ember meghalt, 15 pedig megsebesült. A brazíliai határt már korábban lezárta Caracas, hogy onnan ne juthasson be segély az országba.